Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri útoku džihádistov v Sýrii prišlo o život najmenej 13 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bojovníci IS zaútočili v provincii Dajr az-Zaur vo východnej časti Sýrie. Vládne sily tam v tom čase vykonávali prieskum.

Damask 14. novembra (TASR) - Najmenej 13 príslušníkov sýrskych vládnych síl prišlo v sobotu o život na východe Sýrie pri útoku bojovníkov z teroristickej skupiny Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

SOHR dodalo, že ďalší príslušníci miestnej provládnej skupiny utrpeli zranenia. Bojovníci IS zaútočili v provincii Dajr az-Zaur vo východnej časti Sýrie. Vládne sily tam v tom čase vykonávali prieskum.

Šéf SOHR Rámí Abdul Rahmán pre AFP povedal, že išlo o najsmrtiacejší útok na provládne sily za posledných päť mesiacov.

Sýrske demokratické sily (SDF) v marci 2019 oznámili, že Islamský štát prišiel o svoju poslednú baštu v Sýrii. Tým sa ukončila vláda kalifátu IS, ktorý táto organizácia vyhlásila v roku 2014 na rozsiahlych územiach Iraku a Sýrie. Odvtedy však v Sýrii zintenzívnili svoju činnosť regionálne odnože a siete tejto organizácie (IS), ktoré útočia na vládne sily, pripomína AFP.

Abdul Rahmán povedal, že táto džihádistická skupina nedávno vystupňovala svoju činnosť na územiach, ktoré riadi sýrska vláda, i v oblastiach pod kontrolou SDF.

Od marca 2019 podľa SOHR prišlo o život 1593 príslušníkov vládnych síl a 153 spojeneckých proiránskych bojovníkov. Za to isté obdobie bolo zabitých aj 1081 džihádistov z IS.