Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sýria odmieta záver vyšetrovania OPWC o chemickom útoku v Dúme

Trosky na ulici po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá neďaleko Damasku 16. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Dve bomby obsahujúce toxický plynný chlór na obytné budovy v Dúme zhodil prinajmenšom jeden vrtuľník sýrskej elitnej jednotky Tiger, uvádza sa v správe OPWC.

Damask 2. februára (TASR) - Sýria vo štvrtok odmietla záver vyšetrovania Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPWC), podľa ktorého sa možno domnievať, že sýrske letectvo zhodilo v roku 2018 na sýrske mesto Dúmá dve bomby obsahujúce chlór. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

"Správa OPWC sa spolieha z veľkej časti na informácie od krajín, ktoré sú voči Sýrii nepriateľské, a na médiá a stránky na sociálnych sieťach riadené teroristickými organizáciami," uviedol stály predstaviteľ Sýrie pri OPWC Milad Atieh.

Dodal, že správa OPWC "obsahuje krivé obvinenia, ktorých cieľom je zvýšiť tlak a eskalovať nepriateľskú pozíciu Západu voči Sýrii". Podľa Atieha vykazuje metodológia použitá na zostavenie správy OPWC "vážne nezrovnalosti a nedostatky". Bližšie ich však nekonkretizoval.

OPWC zverejnila minulý týždeň detailnú správu, ktorú zostavila na základe vyšetrovania útoku z apríla 2018. V jeho dôsledku v meste Dúmá zahynulo vyše 40 ľudí. Inšpektori OPWC sa do mesta vydali niekoľko dní po útoku.

Dve bomby obsahujúce toxický plynný chlór na obytné budovy v Dúme zhodil prinajmenšom jeden vrtuľník sýrskej elitnej jednotky Tiger, uvádza sa v správe OPWC.

Dúmá bola posledným cieľom vojenského ťaženia, v rámci ktorého chcela sýrska vláda získať späť kontrolu nad východnou Ghútou ležiacou pri hlavnom meste Damask. Mesto v tom čase ovládali povstalci a stiahli sa z neho dva dni po spomínanom chemickom útoku.

Sýria opakovane popiera, že používa chemické zbrane a napriek výsledkom vyšetrovania je ťažké postaviť ju pred spravodlivosť. Jej spojencom je totiž Rusko, ktoré v Bezpečnostnej rade OSN blokuje snahy o to, aby vyšetrovanie Sýrie bolo možné nariadiť Medzinárodnému trestnému súdu.

Civilná vojna v Sýrii trvá už viac ako desať rokov. V jej dôsledku zomreli státisíce ľudí a svoje obydlia opustila približne polovica predvojnovej populácie krajiny, ktorú tvorilo asi 23 miliónov ľudí.