Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Sýria odsúdila návštevu generála Milleyho na území ovládanom Kurdmi

Na snímke predseda zboru náčelníkov USA generál Mark Milley. Foto: TASR/AP

Kurdskí predstavitelia popierajú akékoľvek separatistické snahy a tvrdia, že sa usilujú o zachovanie svojej samosprávy, ktorú Damask neuznáva.

Damask 5. marca (TASR) - Sýrske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu kritizovalo nečakanú návštevu predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Marka Milleyho na armádnej základni na severovýchode Sýrie, ktorý ovládajú Kurdi.

Damask označil Milleyho návštevu za "nezákonnú", uviedli štátne médiá, na ktoré sa vo svojej správe odvolala agentúra AFP.

Milley sa počas svojej sobotňajšej návštevy stretol s americkými vojakmi rozmiestnenými v Sýrii v oblastiach, ktoré ovládajú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF).

AFP doplnila, že na viacerých základniach a stanovištiach na severovýchode Sýrie pôsobí približne 900 amerických vojakov, ktorí sa zapájajú do boja proti zvyškom skupiny Islamský štát (IS).

Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada považuje rozmiestnenie amerických jednotiek na území ovládanom SDF za "okupáciu" a obviňuje kurdské sily napojené na USA zo "separatistických tendencií".

Kurdskí predstavitelia popierajú akékoľvek separatistické snahy a tvrdia, že sa usilujú o zachovanie svojej samosprávy, ktorú Damask neuznáva.

Oficiálna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí uviedla, že "Sýria dôrazne odsudzuje nezákonnú návštevu predsedu zboru náčelníkov štábov na nelegálnej americkej vojenskej základni na severovýchode Sýrie".

Milleyho návšteva bola "hrubým porušením suverenity a integrity" sýrskeho územia, dodal podľa SANA nemenovaný sýrsky diplomat, ktorý súčasne vyzval "administratívu USA, aby okamžite prestala systematicky porušovať medzinárodné právo a podporovať separatistické ozbrojené skupiny".

AFP informovala, že šlo o Milleyho prvá cesta do Sýrie od nástupu do funkcie predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA v roku 2019. Predtým Sýriu navštívil ako armádny veliteľ, uviedol jeho hovorca Dave Butler.

Po tom, ako džihádisti v roku 2019 stratili v Sýrii aj poslednú baštu, sa SDF snaží potlačiť zvyšky IS, ktorý pokračuje v sporadických útokoch.

Americké jednotky pri svojich mnohých bojových operáciách v Sýrii zabili alebo zatkli viacerých predstaviteľov IS vrátane vodcu IS abú Bakra Bagdádího v roku 2019.