Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sýrskej opozícií pomáha 300 až 400 žoldnierov z Ruskej federácie

Foto: TASR/AP

Prvý námestník riaditeľa FSB Sergej Smirnov uviedol, že títo ľudia budú po návrate do vlasti predstavovať "veľké nebezpečenstvo".

Moskva 20. septembra (TASR) - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) dnes informovala, že v Sýrii bojuje 300-400 žoldnierov pochádzajúcich z Ruskej federácie. Prvý námestník riaditeľa FSB Sergej Smirnov uviedol, že títo ľudia budú po návrate do vlasti predstavovať "veľké nebezpečenstvo".

Smirnov poukázal na to, že v ruskom zákonodarstve nie je paragraf, ktorý by trestal príslušnosť k armáde cudzieho štátu. Podotkol, že rovnaký problém musia spolu s Ruskom riešiť aj ďalšie členské štáty Šanghajskej organizácie spolupráce, kam okrem Ruska patrí aj Čína, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan.

Ako pripomína agentúra RIA Novosti, začiatkom júna riaditeľ FSB Alexander Bortnikov informoval, že na strane "teroristov" v Sýrii bojuje asi 200 ľudí pochádzajúcich z Ruska. Podľa jeho slov boli súčasťou skupiny Imarát Kavkaz a bojovali pod vlajkou teroristickej siete al-Káida.

RIA Novosti uvádza, že podľa informácií amerického ministerstva zahraničných vecí z júna toho roku prišlo v Sýrii dovtedy o život 208 zahraničných žoldnierov - z nich 17 pochádzalo z Ruskej federácie.

Vo štvrtok sýrski islamisti informovali, že v meste Aleppo na severe Sýrie povstalci pôvodom z Čečenska a iných oblastí Kaukazu založili samostatný bojový oddiel pod názvom al-Muhádžirín (Emigranti). Oddiel pod vedením Čečenca abú Abdurahmána má asi tisíc príslušníkov, ktorí majú skúsenosti z bojov v kaukazských horách. V Aleppe si oddiel založil aj výcvikový tábor, v ktorom sa jeho príslušníci budú pripravovať na boje so sýrskou vládnou armádou.

O podobnom probléme ako Smirnov informoval vo štvrtok aj francúzsky minister vnútra Manuel Valls, podľa ktorého v Sýrii v súčasnosti bojuje viac ako 130 Francúzov alebo osôb žijúcich vo Francúzsku. Vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter dodal, že sú to často ľudia radikalizovaní, ktorí po návrate predstavujú pre Francúzsko potenciálne riziko.

Podľa Vallsa sa do Francúzska vrátilo asi 50 ľudí, ktorí bojovali v Sýrii, ďalších asi 40 je v tranzitnej zóne a "dobrá stovka" ich podľa informácií francúzskej rozviedky má záujem vycestovať do Sýrie. V súvislosti s týmito informáciami Valls neskrýval svoje znepokojenie, keďže "po ich návrate na pôdu našej krajiny budú predstavovať potenciálne nebezpečenstvo."