Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýria potvrdila už vyše 50 prípadov cholery a sedem úmrtí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V krajine sa objavili prvé prípady tohto infekčného ochorenia od roku 2009, keď Sýria zaznamenala 324 prípadov nákazy cholerou v provincii Dajr az-Zaur na východe a provincii Rakka na severe krajiny.

Damask 14. septembra (TASR) - V Sýrii zaznamenali sedem prípadov úmrtia na choleru a 53 prípadov tohto nebezpečného hnačkového ochorenia. V stredu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje sýrskeho ministerstva zdravotníctva.

Prípady cholery hlásili už z piatich zo 14 sýrskych provincií, pričom najviac ich potvrdili v oblasti Aleppa na severe krajiny. Táto infekčná choroba sa v Sýrii začala vo väčšej miere znovu šíriť po vyše desaťročí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila v utorok na "veľmi vysoké" riziko šírenia cholery v Sýrii. V krajine sa objavili prvé prípady tohto infekčného ochorenia od roku 2009, keď Sýria zaznamenala 324 prípadov nákazy cholerou v provincii Dajr az-Zaur na východe a provincii Rakka na severe krajiny.

Cholera sa zväčša prenáša kontaminovaným jedlom alebo vodou, spôsobuje hnačky a vracanie. Šíri sa predovšetkým v husto obývaných oblastiach bez vhodnej kanalizačnej siete alebo zdrojov pitnej vody.

Počas niekoľkoročnej občianskej vojny v Sýrii boli poškodené dve tretiny čističiek odpadových vôd, polovica čerpacích staníc na vodu a tretina vodárenských nádrží, uvádza Detský fond OSN (UNICEF). Takmer polovica populácie má preto k dispozícii iba alternatívne a často aj nebezpečné vodné zdroje a minimálne 70 percent odpadových vôd nie je náležite čistených.

Nákazu cholerou zaznamenali tento rok v lete prvýkrát od roku 2015 aj v susednom Iraku. Ochorením sa vo svete každoročne nakazia asi 1,3 milióna až štyri milióny ľudí, pričom na jeho následky zomrie ročne 21.000 - 143.000 chorých.