Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci začali novú ofenzívu proti vládnym silám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Povstalci svoju najnovšiu ofenzívu označujú za odpoveď na vládne útoky, ktorých terčmi boli podľa nich utečenecké tábory a obytné zóny.


Bejrút 18. apríla (TASR) - Sýrski opoziční bojovníci začali dnes novú ofenzívu proti vládnym silám vo viacerých oblastiach na severozápade Sýrie a zvýšili tak ešte viac napätie medzi stranami tamojšieho prímeria v čase, keď pokračujú mierové rokovania v Ženeve.

Podľa zverejneného vyhlásenia, prevzatého agentúrou AP, povstalci podnikajú útoky vo vidieckych častiach provincie Lázijíka, známej ako bašta podporovateľov sýrskej vlády, čo má byť odvetou za porušovanie prímeria ich protivníkmi. Na ofenzíve pod názvom "Bitka za odčinenie krívd" sa podieľa približne desať skupín, ktoré sú sčasti zastúpené aj na ženevských rokovaniach.

Dohoda o zastavení bojov medzi vládnymi silami a niekoľkými desiatkami povstaleckých skupín v Sýrii, ktorú sprostredkovali Rusko a Spojené štáty, začala platiť 27. februára.

Povstalci svoju najnovšiu ofenzívu označujú za odpoveď na vládne útoky, ktorých terčmi boli podľa nich utečenecké tábory a obytné zóny. Rôzne povstalecké frakcie zverejnili videonahrávky zachytávajúce bojovníkov, ako odpaľujú rakety na vládne postavenia v regióne Džabal al-Akrád. Vo svojich príspevkoch v sociálnych médiách tvrdia, že sa im v bojoch podarilo získať prevahu.

Mimovládne Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré sleduje vojnu v Sýrii, potvrdilo informáciu, že povstalcom sa podarilo ovládnuť najmenej dve nové oblasti, ako aj to, že účastníkom týchto bojov je i extrémistická skupina Front an-Nusra, známa ako sýrska odnož al-Káidy. Na Front an-Nusra, ako ani na teroristickú organizáciu Islamský štát, sa prímerie z februára nevzťahuje.

Prímerie, ktoré má uľahčiť mierové rokovania, obmedzilo násilie na väčšine územia Sýrie i napriek obojstranným obvineniam z jeho porušovania. Opozícia tvrdí, že vláda túto dohodu porušila už viac než 2000-krát, zatiaľ čo na severe Sýrie prímerie podľa AP už prakticky stroskotalo. V tamojších oblastiach pod kontrolou opozície je totiž výrazne prítomný Front an-Nusra, čo sťažuje prehľad o dodržiavaní prímeria.

Povstalci medzičasom napadli vládne postavenia taktiež v provincii Hamá, susediacej s Lázikíjou, kde podľa SOHR vládne vrtuľníky zhadzovali tzv. sudové bomby na dedinu, ktorej sa v priebehu dneška zmocnili protivníci. Predstaviteľ sýrskej opozície na ženevských rokovaniach Muhammad al-Abbúd vyhlásil, že povstalci majú "právo na odvetu a sebaobranu, ak sú napadnutí". Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí, ktorý vedie vládnu delegáciu v Ženeve, zase obvinil povstaleckých bojovníkov, že vyzývajú na "odvolanie" prímeria.