Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom útoku na letisko v Aleppe v Sýrii zahynuli traja ľudia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii z roku 2011 Izrael pravidelne podniká nálety na pozície sýrskych vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

Damask 7. septembra (TASR) - Najmenej traja ľudia zahynuli pri vzdušnom útoku izraelských síl na letisko v meste Aleppo na severe Sýrie. Ide pritom už o druhý útok na toto letisko v priebehu jedného týždňa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

K útoku na toto druhé najväčšie sýrske letisko prišlo v utorok večer a bola pri ňom zničená hlavná pristávacia dráha, uvádza agentúra SANA.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré sídli v Británii a monitoruje sýrsky konflikt, uviedlo, že cieľom útoku bol sklad nachádzajúci sa na letisku, ktorý využívajú polovojenské oddiely napojené na Irán.

"Traja ľudia zomreli a päť ich utrpelo zranenia," uviedlo SOHR s tým, že na letisko bolo vypálených šesť rakiet.

Identitu ani národnosť obetí nebolo možné bezprostredne po útoku potvrdiť, uvádza AFP.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii z roku 2011 Izrael pravidelne podniká nálety na pozície sýrskych vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. Predpokladá sa, že izraelská armáda uskutočnila už niekoľko stoviek takýchto útokov.

Izrael sa k útokom, ktoré podniká v Sýrii proti Iránu a jeho spojeneckým silám, zvyčajne nevyjadruje. Izraelská armáda ich však odôvodňuje ako nevyhnutné, aby zabránila Iránu – "úhlavnému nepriateľovi" židovského štátu – získať oporu v blízkosti izraelských hraníc.

V reakcii na minulotýždňový útok na letisko v Aleppe sýrsky minister zahraničných vecí Fajsal Mikdád varoval Izrael, že sa hrá s ohňom a za opakované útoky na sýrske územie "skôr či neskôr zaplatí".