Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri útoku Američanov v Sýrii zahynula minimálne jedna osoba

Ľudia a vojaci sa zhromaždili vedľa zablokovaného amerického konvoja v dedine Chirbat Amú, východne od mesta Kámišlí v stredu 12. februára 2020. Jeden civilista prišiel v stredu na severovýchode Sýrie o život a ďalší utrpel zranenia v dôsledku ostrej paľby, ktorú spustili americké jednoty na stovky miestnych obyvateľov. Foto: TASR/AP

K tomuto nie príliš bežnému incidentu došlo v dedine Chirbat Amú, východne od mesta Kámišlí.

Damask 12. februára (TASR) - Jeden civilista prišiel v stredu na severovýchode Sýrie o život a ďalší utrpel zranenia v dôsledku ostrej paľby, ktorú spustili americké jednoty na stovky miestnych obyvateľov, pokúšajúcich sa zablokovať americký konvoj pri prechode cez kontrolné stanovište. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

K tomuto nie príliš bežnému incidentu došlo v dedine Chirbat Amú, východne od mesta Kámišlí.

Štátna tlačová agentúra SANA informovala, že miestni obyvatelia hádzali na konvoj kamene a z jedného vozidla sňali americkú vlajku. Vtedy americkí vojaci spustili ostrú paľbu a na občanov hádzali dymovnice. SANA uviedla, že po tom, ako pri útoku zahynul jeden civilista a ďalší utrpel zranenia, obyvatelia na konvoj zaútočili a poškodili štyri vozidlá.

Podľa agentúry AP nebolo možné tieto správy nezávisle overiť.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovala, že cestu v dedine Spojeným štátom zablokovali miestni obyvatelia a ozbrojené provládne milície, ktoré vypálili do vzduchu, na čo americké jednotky reagovali hádzaním dymovníc.

Napätie sa stupňovalo a Američania zabili jednu osobu, dodala SOHR, monitorovacia organizácia so sídlom v Británii. Podľa nej nebolo bezprostredne jasné, či šlo o civilistu, alebo o člena milícií.

Počas konfrontácie preleteli nad oblasťou americké lietadlá v dôsledku správ, že konvoj je úplne obkľúčený. Po upokojení situácie konvoj z miesta incidentu odišiel.

SOHR taktiež uviedlo, že na miesto dorazil aj ruský konvoj.