Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sýria: Pri útoku Izraela utrpeli zranenia najmenej dvaja civilisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael pravidelne podniká nálety proti pozíciám vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

Damask 2. júla (TASR) - Najmenej dvaja civilisti utrpeli v sobotu zranenia pri izraelskom raketovom útoku južne od sýrskeho mesta Hamídíja na pobreží Stredozemného mora. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sýrsku vládu.

"Okolo 6.30 h miestneho času (5.30 SELČ) izraelský nepriateľ vykonal vzdušný útok" zameraný na pozície neďaleko mesta Hamídíja, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Zasiahnuté boli podľa neho hydinové farmy. Útok smeroval od Stredozemného mora na severe Libanonu a zranil dvoch civilistov vrátane ženy, dodalo ministerstvo.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom vo Veľkej Británii uviedlo, že zasiahnuté budovy sa v minulosti využívali na chov hospodárskych zvierat. Teraz ho používa libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh, spojenec sýrskej vlády.

Hamídíja leží južne od prístavu Tartús, bašty sýrskej vlády. Tamojšiu námornú základňu využíva Rusko pri podporuje režimu prezidenta Bašára Asada.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael pravidelne podniká nálety proti pozíciám vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. K takýmto akciám sa však priznáva len výnimočne a zvyčajne sa k nim vôbec nevyjadruje. Predpokladá sa, že izraelská armáda podnikla už niekoľko stoviek takýchto útokov.