Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pri útoku vládnych síl v provincii Idlib zahynulo 12 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo/Hani Mohammed

Išlo o jeden z najkrvavejších incidentov od prímeria z marca 2020. V dotknutom regióne žijú tri milióny ľudí.

Damask 10. júna (TASR) - Ostreľovanie opozíciou ovládanej sýrskej enklávy Idlib jednotkami vládneho režimu si vo štvrtok vyžiadalo 12 obetí. Ide o jeden z najzávažnejších porušení 15 mesiacov trvajúceho prímeria, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Na mieste útoku bolo vidieť pozostatky domu zničeného raketovou paľbou a spálené vozidlo. Telá obetí boli zoradené na zemi a prikryté.

Incident sa začal ostreľovaním dediny Iblin juhozápadne od mesta Idlib na severozápade Sýrie. SOHR uviedlo, že medzi obeťami sú štyria civilisti – muž, žena a dve deti. Ostreľovanie sa odohralo blízko línie oddeľujúcej jednotky sýrskeho režimu od enklávy kontrolovanej opozíciou.

Ďalší útok pripravil o život osem ľudí, ktorí sa zhromaždili na mieste prvého ostreľovania, spresnilo pozorovateľské centrum. V prípade obetí išlo o členov alebo spojencov aliancie Hajat Tahrír aš-Šám, džihádistickej organizácie napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Išlo o jeden z najkrvavejších incidentov od prímeria z marca 2020. V dotknutom regióne žijú tri milióny ľudí. Polovicu z nich tam presídlili z ďalších častí krajiny.

Vojna v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 brutálnymi zásahmi proti demonštrantom, si doposiaľ vyžiadala zhruba 500.000 životov, píše AFP.