Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sýria tvrdí, že Izrael podnikol útok na oblasť okolo Damasku

Dym stúpa po leteckých útokoch sýrskych vládnych síl a ostreľovaní na predmestí Damasku Hajar al-Aswad 24. apríla 2018. Sýrske vládne sily spustili novú operáciu zameranú proti podzemným tunelom, ktoré používajú militanti z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) na juhu hlavného mesta Damask. Foto: TASR/AP

Nemenované sýrske vojenské zdroje spresnili, že z pozícií na severe Izraela boli smerom na pozície sýrskej armády pri Damasku vypálené rakety zem-zem.

Damask 27. apríla (TASR) - Štyria sýrski vojaci prišli o život a ďalší traja utrpeli zranenia pri stredajšom útoku na objekty v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damask. Informoval o tom denník The Times of Israel. Sýrske štátne médiá útok pripísali izraelskej armáde a štátna tlačová agentúra SANA dodala, že sýrska protivzdušná obrana časť vypálených striel zneškodnila.

Nemenované sýrske vojenské zdroje spresnili, že z pozícií na severe Izraela boli smerom na pozície sýrskej armády pri Damasku vypálené rakety zem-zem.

Zdroj dodal, že väčšinu z rakiet sa sýrskej armáde podarilo zlikvidovať. Neskôr sýrske médiá informovali o štyroch zabitých a troch zranených sýrskych vojakoch, ako aj o materiálnych škodách spôsobených útokom.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré prostredníctvom svojich informátorov monitoruje konflikt v Sýrii, uviedlo, že niekoľko rakiet zasiahlo oblasti v blízkosti medzinárodného letiska ležiaceho na južnom okraji hlavného mesta Damask i niekoľko predmestí.

SOHR dodalo, že v zasiahnutých oblastiach sa nachádzajú pozície sýrskej armády, ako aj bojovníkov podporovaných Iránom.

Izraelská armáda sa k útokom v blízkosti Damasku nevyjadrila, uviedla agentúra AFP.

Tieto útoky sa odohrali niekoľko hodín po tom, ako izraelská armáda uviedla, že v utorok sa na sýrskej strane štátnych hraníc zrútilo izraelské bezpilotné lietadlo. Armáda dodala, že prípad vyšetruje.

Od roku 2011, keď v Sýrii vypukla občianska vojna, Izrael uskutočnil na jej územie stovky náletov; zameral sa pri tom na pozície vládnej armády, ako aj na spojenecké sily podporované Iránom a na bojovníkov libanonskej šiitskej militantnej skupiny Hizballáh.

Hoci Izrael bezprostredne komentuje svoje útoky len zriedka, svojho času priznal, že od roku 2011 ich v Sýrii uskutočnil stovky.

Konflikt v Sýrii si vyžiadal takmer pol milióna obetí a približne polovicu predvojnového obyvateľstva krajiny prinútil opustiť svoje domovy.