Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne ďalších 100 miliónov eur ako humanitárnu pomoc pre Sýriu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zhruba štyri milióny Sýrčanov v ich vojnou zmietanej vlasti potrebujú potraviny, obydlia a ďalšiu humanitárnu pomoc.

Brusel 29. januára (TASR) - Európska komisia (EK) poskytne dodatočné finančné zdroje vo výške 100 miliónov eur pre humanitárnu pomoc v Sýrii. Urobí tak na medzinárodnej konferencii pre Sýriu, ktorú zvolal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na stredu 30. januára v Kuvajte.

Cieľom konferencie je zozbierať finančné zdroje pre Sýriu na rok 2013. Eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové situácie Kristalina Georgievova dnes pripomenula, že ďalších sto miliónov eur EÚ priráta k rovnakej sume, ktorú v rámci humanitárneho financovania v Sýrii vyčlenila v období rokov 2011-2012.

Podľa zdrojov EK je hľadanie nových finančných zdrojov pre Sýriu a jej susedné krajiny, ktoré čelia prílivu utečencov zo Sýrie, nevyhnutné na zabezpečenie základnej pomoci pre takmer štyri milióny ľudí, ktorí trpia následkami občianskeho konfliktu v tejto krajine.

Komisárka pripomenula, že vojna v Sýrii si okrem vysokého počtu obetí vyžiadala aj okolo dva milióny presídlených ľudí a takmer 700.000 utečencov.

"Dodatočných 200 miliónov eur sú peniaze, ktoré sú zúfalo potrebné. Ľudia žijúci v Sýrii sú vystavení zimnému počasiu, hladu a strachu. Tí, ktorým sa podarilo ujsť za hranice, majú často iba šaty, ktoré majú na sebe. Musíme pochváliť Libanon, Jordánsko, Turecko a Irak za ich štedrosť voči utečencom zo Sýrie, avšak prúd utečencov mohutnie a tieto krajiny potrebujú viac podpory," uviedla komisárka Georgievova pred odchodom na konferenciu v Kuvajte. A dodala, že dodatočné milióny sú prejavom solidarity Európanov s obyvateľmi Sýrie.

Komisárka zdôraznila, že na konferencii vyzve všetky strany zúčastnené na sýrskom konflikte, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo a riadili sa humanitárnymi zásadami, keď je snaha poskytnúť pomoc tým, ktorí najviac trpia.

"Dúfam, že dodatočný príspevok EÚ posmelí aj jednotlivé členské krajiny únie a medzinárodné spoločenstvo, aby pridali svoje vlastné príspevky. Dostatočné financovanie je zárukou toho, že sa nám podarí zabrániť zhoršeniu súčasnej hlbokej humanitárnej krízy v Sýrii," poznamenala Georgievova.

Dodatočná finančná pomoc EÚ bude riadená prostredníctvom humanitárnych partnerov EK - agentúrami OSN, Medzinárodným Červeným krížom a červeným polmesiacom a medzinárodnými mimovládnymi organizáciami.

Zo Sýrie už utieklo vyše 700-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo
Viac než 700.000 sýrskych utečencov sa zaregistrovalo alebo čaká na registráciu v susedných krajinách, citovala dnes agentúra Reuters hovorkyňu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Sybellu Wilkesovú.

"Sme svedkami neutíchajúceho toku utečencov cez všetky hranice," uviedla Wilkesová v Ženeve. Spojené národy v pondelok varovali, že bez ďalších financií nebudú schopné pomôcť miliónom Sýrčanov, ktorých zasiahla vojna.

Zhruba štyri milióny Sýrčanov v ich vojnou zmietanej vlasti potrebujú potraviny, obydlia a ďalšiu humanitárnu pomoc, píše Reuters. Iba v Jordánsku je v súčasnosti 167.444 zaregistrovaných sýrskych utečencov, kým ďalších 51.729 čaká na registráciu. Množstvo z nich utieklo pred bojmi v meste Dará, vyplýva zo štatistiky UNHCR.

V Libanone sa nachádza 157.139 sýrskych utečencov, ďalších 69.000 ešte nie je zaregistrovaných. V utečeneckých táboroch v Turecku je 163.161 sýrskych utečencov, v Iraku 77.415. V Egypte ich je 14.312 a v ďalších krajinách severnej Afriky 5417, dodáva UNHCR.