Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Boje medzi džihádistami a SDF v Sýrii pokračujú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na väznicu Ghwajrán kontrolovanú Kurdmi zaútočilo vo štvrtok večer asi 100 ozbrojencov.

Damask 22. januára (TASR) – Tretí deň pokračujú na severovýchode Sýrie boje medzi džihádistami z organizácie Islamský štát (IS) a príslušníkmi Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré prepukli po štvrtkovom útoku na väznicu Ghwajrán v meste Hasaka. Informujú o tom agentúry DPA, AFP a AP.

Podľa šéfa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámího Abdala Rahmána prišlo pri najväčšom útoku IS v Sýrii za posledné roky o život 45 džihádistov a 28 príslušníkov kurdských bezpečnostných zložiek. Útočníci sa zmocnili aj zbraní.

Hovorca SDF citovaný agentúrou DPA v sobotu uviedol, že stovky prívržencov IS sa podarilo opäť dolapiť. Skutočný počet väzňov, ktorým sa podarilo ujsť, však nie je známy — SOHR hovorí o desiatkach. Podľa rôznych zdrojov bolo v spomínanej väznici zadržiavaných od 3500 do 5000 predpokladaných členov a prívržencov IS.

Na väznicu Ghwajrán kontrolovanú Kurdmi zaútočilo vo štvrtok večer asi 100 ozbrojencov. Boje v súčasnosti prebiehajú v bezprostrednom okolí väznice, ktorej časť stále ovládajú vzbúrení džihádisti. Bojovníkov SDF zo vzduchu podporujú koaličné sily vedené USA.

Okolo 4000 ľudí pred bojmi ušlo do oblastí kontrolovaných sýrskou vládou, uviedol pre agentúru AP miestny guvernér.

V lete 2014 vyhlásil IS na rozsiahlych územiach Sýrie a Iraku kalifát. S vojenskou podporou Spojených štátov a ďalších krajín boli iracké bezpečnostné sily schopné džihádistov poraziť. V marci 2019 jednotky vedené Kurdmi dobyli poslednú baštu IS v Sýrii. Zvyšky džihádistov sa však stiahli do púštnych oblastí, z ktorých naďalej podnikajú výpady.