Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sýria: Vláda zvýšila ceny benzínu, obyvatelia sú nespokojní

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K zvýšeniu cien benzínu dochádza v situácii, keď majú sýrske domácnosti každý mesiac právo nakupovať určité množstvo pohonných látok za cenu subvencovanú vládou.

Damask 21. októbra (TASR) - Vláda v Damasku v utorok schválila zvýšenie cien pohonných hmôt v Sýrii, kde sa zatiaľ neskončila občianska vojna a ktorú sužuje vážna hospodárska kríza. Nutnosť prijať toto nové opatrenie vláda odôvodnila "nespravodlivým embargom" a americkými sankciami, informovala v stredu agentúra AFP.

Sýrsky prezident Bašár Asad v stredu takisto oznámil progresívne úľavy na dani z príjmu a jednotný bonus 50.000 sýrskych libier (82 eur) pre zamestnancov verejného sektora, civilistov a vojakov.

K zvýšeniu cien benzínu dochádza v situácii, keď majú sýrske domácnosti každý mesiac právo nakupovať určité množstvo pohonných látok za cenu subvencovanú vládou.

Cena litra dotovaného benzínu sa teraz zvyšuje na 450 sýrskych libier (0,74 eura) z pôvodnýchm 250 (0,41 eura). Liter nedotovaného benzínu bude stáť 650 sýrskych libier (1,07 eura) - predtým stál 296 libier (0,48 eura). Zvýšila sa aj cena priemyselného vykurovacieho oleja.

Toto oznámenie vyvolalo nespokojnosť na sociálnych sieťach. Mnohí diskutujúci upozornili, že po zvýšení cien benzínu zdražejú všetky tovary.

Hospodársku krízu, ktorú Sýria zažíva už celé mesiace, nedávno ešte viac zhoršili sankcie súvisiace so zákonom známym ako Caesar Syria Civilian Protection Act. Nazýva sa podľa pseudonymu sýrskeho vojenského fotografa, ktorý zo Sýrie ušiel s tisíckami snímok obetí mučenia Asadovou vládou. Sankcie na základe tohto zákona Washington uvalil na Sýriu v polovici júna a spolu s inými reštrikciami zo strany Západu sa zameriavajú najmä na ťažobný priemysel a spracovanie ropy.

Ozbrojený konflikt, ktorý v Sýrii trvá od roku 2011, už tento sektor stál desiatky miliárd eur, pričom drvivá väčšina ropných polí je stále mimo kontroly režimu v Damasku. Podľa AFP najväčšie ropné polia v Sýrii ovládajú kurdské oddiely podporované Spojenými štátmi.