Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýria zneškodnila niekoľko rakiet vypálených údajne Izraelom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že útoky boli zamerané na objekty na predmestí al-Kiswa ležiacom južne Damasku a v blízkosti damaského medzinárodného letiska.

Damask 7. júna (TASR) - Sýria tvrdí, že izraelské stíhačky podnikli v pondelok večer sériu náletov na oblasť južne od sýrskeho hlavného mesta Damask, pričom spôsobili škody na viacerých objektoch.

Sýrska protiletecká obrana väčšinu striel zneškodnila, informovala v utorok agentúra AFP, ktorá sa odvolala na sýrsku vládnu agentúru SANA citujúcu nemenovaný vojenský zdroj.

Útok bol podniknutý z okupovaných Golanských výšin a jeho ciele sa nachádzali na južnom okraji Damasku, spresnil vojenský zdroj s tým, že sýrska protivzdušná obrana väčšinu rakiet zneškodnila. Útok spôsobil len materiálne škody.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že útoky boli zamerané na objekty na predmestí al-Kiswa ležiacom južne Damasku a v blízkosti damaského medzinárodného letiska, ktoré sa nachádza juhovýchodne od mesta. Tieto tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť, poznamenal denník The Times of Israel.

SOHR sídli v Británii, ale v Sýrii má rozsiahlu sieť spolupracovníkov.

Oblasť al-Kiswa bola terčom útokov aj v minulosti. Šlo o útoky pripisované Izraelu, ktorý predpokladá, že v tejto oblasti sa nachádzajú iránske vojenské základne.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii - v roku 2011 - tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

Izraelská armáda sa k týmto svojim akciám priznáva len v ojedinelých prípadoch.

Tvrdí, že ich podniká v snahe zabrániť proiránskym milíciám, aby v Sýrii otvorili druhý front proti Izraelu a aby sa tak Sýria stala baštou jej úhlavného nepriateľa - Iránu.