Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýrii odobrali práva v OPCW, dôvodom sú chemické útoky

Na archívnej snímke z 2. apríla 2019 generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Fernando Arias. Foto: TASR/AP

Sankčné opatrenie, ktoré podporili krajiny vrátane Francúzska, Británie a Spojených štátov, ruší "práva a výhody" Sýrie.

Haag 21. apríla (TASR) - Členské štáty Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v stredu odhlasovali, že Sýrii budú odobraté práva v tejto organizácii. Podľa tlačovej agentúry AFP ide o bezprecedentný krok, ktorý prichádza po tom, ako bol Damask na základe vyšetrovania obvinený z útokov jedovatými plynmi.

Sankčné opatrenie, ktoré podporili krajiny vrátane Francúzska, Británie a Spojených štátov, ruší "práva a výhody" Sýrie. Za daný krok hlasovala požadovaná dvojtretinová väčšina pléna OPCW so sídlom v holandskom Haagu. "Na základe tohto výsledku sa prijíma návrh uznesenia," uviedol predseda zhromaždenia José Antonio Zabalgoitia Trejo.

Za prijatie opatrenia hlasovalo 87 krajín, zatiaľ čo 15 - vrátane Sýrie, Ruska, Číny a Iránu - bolo proti a 34 sa zdržalo hlasovania. Zo 193 členských krajín OPCW hlasovalo celkovo 136 štátov. Opatrenie je reakciou na vyšetrovanie, ktoré OPCW uskutočnila minulý rok a ktorým sa zistilo, že sýrske vzdušné sily pri troch útokoch na dedinu Lataminá v roku 2017 použili nervovoparalytickú bojovú látku sarin a chlórový plyn.

V prijatom uznesení sa uvádza, že OPCW rozhodla odobrať Sýrii práva "po starostlivom zvážení a bez predsudkov". Damask napríklad prišiel o hlasovacie právo na výročnej konferencii všetkých členských štátov alebo na zasadaní výkonnej rady OPCW, ďalej o právo kandidovať vo voľbách do výkonnej rady alebo zastávať akýkoľvek úrad v tejto agentúre.

Výkon práv zostane pozastavený až dovtedy, pokým členské štáty OPCW nepotvrdia, že sýrsky režim priznal všetky chemické zbrane, ktoré vlastní, a tiež zariadenia na ich výrobu.