Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýrska armáda deklarovala víťazstvo vo východnej Ghúte

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod kontrolou vzbúrencov vo východnej Ghúte zostáva už len najväčšie mesto Dúmá, ktoré ovláda koalícia islamistických milícii vystupujúca pod názvom Džajš al-islám (Armáda islamu).

Bejrút 31. marca (TASR) - Sýrska armáda deklarovala svoje víťazstvo v niekdajšej povstaleckej enkláve východná Ghúta pri Damasku. Urobila tak po tom, ako oblasť opustila ďalšia skupina povstaleckých bojovníkov a ich príbuzných, informovala agentúra AP.

Pod kontrolou vzbúrencov vo východnej Ghúte zostáva už len najväčšie mesto Dúmá, ktoré ovláda koalícia islamistických milícii vystupujúca pod názvom Džajš al-islám (Armáda islamu).

"Význam víťazstva (vo východnej Ghúte) spočíva v obnovení bezpečnosti a stability mesta Damask a jeho okolia, ktorého civilné obyvateľstvo musí už niekoľko rokov znášať zločiny teroristov," uvádza sa v sobotňajšom sýrskej armády.

Zároveň sa v ňom vyjadruje odhodlanie "vyhladiť terorizmus a obnoviť stabilitu a bezpečnosť" na celom území Sýrie.

Deklarácia víťazstva bola zverejnená potom, ako sa v sobotu popoludní povstalci evakuovali zo štyroch miest vo východnej Ghúte: Arbín, Zamalká, Ajn Tarmá a Džúbar. Vyše 1700 vzbúrencov a civilistov odišlo 38 autobusmi do povstaleckých oblastí provincie Idlib. Do uvedených miest následne vstúpila sýrska armáda; na hlavnom námestí v Arbíne bola vztýčená vlajka Sýrie.

Podľa vládneho ultimáta by mali vzbúrenci dobrovoľne opustiť Dúmu do soboty večera; medzi oboma stranami prebiehajú rokovania. Provládne servery hovoria o možnosti predĺženia ultimáta do nedele s tým, že v okolí mesta sa už zhromažďujú jednotky sýrskej armády.

Úplné ovládnutie východnej Ghúty by bolo najväčším víťazstvom pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada od decembra 2016, keď jeho sily získali po Ruskom podporovanej ofenzíve kontrolu nad mestom Aleppo.