Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Sýrska armáda informovala o ďalšom údajne izraelskom raketovom útoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael označuje Irán, ktorý je kľúčovým spojencom sýrskej vlády, za bezpečnostnú hrozbu.

Damask 11. septembra (TASR) - Sýrska tlačová agentúra SANA informovala, že Izrael v piatok skoro ráno podnikol raketový útok na mesto Aleppo na severe Sýrie. Agentúra dodala, že sýrska protiletecká obrana zneškodnila väčšinu rakiet, pričom však nespresnila, čo bolo cieľom údajne izraelského útoku.

Izrael uskutočnil v Sýrii od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 stovky náletov namierených proti militantnému hnutiu Hizballáh a iránskym silám podporujúcim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ako aj proti vládnym silám.

Izrael označuje Irán, ktorý je kľúčovým spojencom sýrskej vlády, za bezpečnostnú hrozbu

Izraelská armáda sa len málokedy hlási k zodpovednosti za jednotlivé nálety, ale 3. augusta potvrdila, že na zasiahnutie vojenských cieľov na juhu Sýrie použila stíhačky, útočné vrtuľníky a ďalšie lietadlá.

Pri náletoch a raketových útokoch pripisovaných židovskému štátu boli v uplynulých týždňoch zasiahnuté ciele na celom sýrskou vládou ovládanom území - od oblastí blízko línie prímeria na Golanských výšinách až po mesto Búkamál na hranici s Irakom na ďalekom východe Sýrie.

Po deviatich rokoch občianskej vojny v Sýrii ovládajú tamojšie vládne sily a ich spojenci väčšinu územia krajiny, avšak jej severozápad zostáva obsadený protivládnymi povstalcami a severovýchod majú v rukách kurdské jednotky.