Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Obama je ochotný spolupracovať s Ruskom aj Iránom

Na snímke americký prezident Barack Obama počas prejavu na 70. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku 28. septembra 2015. Foto: TASR/AP/Andrew Harnik

Vo svojom prejave sa americký prezident dotkol aj situácie na Ukrajine.

New York 28. septembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku povedal, že Spojené štáty sú pripravené spolupracovať s Ruskom a Iránom na ukončení štyri roky trvajúceho konfliktu v Sýrii, z ktorého vzišla teroristická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters.

"Spojené štáty sú na vyriešení tohto konfliktu pripravené spolupracovať s ktorýmkoľvek štátom vrátane Ruska a Iránu," povedal na 70. stretnutí svetových lídrov v newyorskom sídle OSN americký prezident.

"Musíme vziať do úvahy, že po toľkom krviprelievaní a toľkom vraždení sa nemôžeme vrátiť k stavu, ktorý tam (v Sýrii) vládol pred vojnou," povedal Obama.

"Nemôžeme tolerovať taký apokalyptický kult, akým je IS, a Spojené štáty sa nebudú ospravedlňovať za použitie svojich ozbrojených síl ako súčasti širokej koalície, ktorá proti nemu bojuje," uviedol ďalej šéf Bieleho domu, pričom sýrskeho prezidenta Bašára Asada opísal ako tyrana a situáciu v Sýrii označil za "útok na celé ľudstvo".

Vo svojom prejave sa Obama dotkol aj situácie na Ukrajine, pričom povedal, že svet sa nesmie nečinne prizerať tomu, ako Rusko porušuje celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Ak podľa neho nebude mať nijaké následky ruská anexia Krymu, môže sa niečo podobné stať v ktorejkoľvek krajine.

Cieľom Spojených štátov nie je izolácia Ruska, ale diplomatické riešenie krízy na Ukrajine, ktoré Ukrajincom umožní rozhodovať o vlastnej budúcnosti, povedal na americký prezident.

Obama podľa agentúry AP vystúpil s kritikou Ruska len niekoľko hodín pred plánovaným stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého dominantnou témou by malo byť riešenie sýrskej krízy.