Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Sýrska národná koalícia zmenila názor, príde do Ríma

Sýrsky minister zahraničných vecí Wálid al-Mualim dnes v Moskve povedal, že sýrska vláda je ochotná rokovať s ozbrojenou opozíciou, čo je doteraz najjasnejšia ponuka na rokovania.

Káhira 25. februára (TASR) - Šéf Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Muáz Chatíb dnes na Facebooku oznámil, že vedenie koalície zmenilo rozhodnutie a na štvrtkovej konferencii Priateľov Sýrie v Ríme sa zúčastní. Citovala ho agentúra Reuters.

Chatíb povedal, že k rozhodnutiu dospeli po tom, ako im ministri zahraničných vecí USA a Británie, John Kerry a William Haque, vyjadrili dnes podporu, sľúbili uľahčiť utrpeniu sýrskych občanov a súčasne odsúdili zverstvá páchané vládou prezidenta Bašára Asada.

Sýrska opozičná národná koalícia v sobotu oznámila, že zrušila svoju plánovanú účasť na stretnutí v Ríme na protest proti útokom na civilistov v Sýrii.

John Kerry naliehal na Chatíba


John Kerry dnes telefonoval Chatíbovi a naliehal naňho, aby sa zúčastnil na plánovanej schôdzke.

V takmer dva roky trvajúcom konflikte medzi sýrskymi vládnymi silami a povstalcami, ktorí sa pokúšajú zvrhnúť prezidenta Bašára Asada, zahynulo podľa odhadov OSN okolo 70.000 ľudí.

Sýrsky minister zahraničných vecí Wálid al-Mualim dnes v Moskve povedal, že sýrska vláda je ochotná rokovať s ozbrojenou opozíciou, čo je doteraz najjasnejšia ponuka na rokovania. Opozícia ich však podmieňuje odstúpením sýrskeho prezidenta Bašára Asada.