Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia odložila účasť na mierových rozhovoroch v Ženeve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyslanec OSN pre Sýriu oznámil, že v sprostredkovaní mierových rozhovorov bude v Ženeve pokračovať.


Bejrút/Ženeva 18. apríla (TASR) - Vyjednávací orgán sýrskej opozície Najvyšší rokovací výbor (HNC) sa "rozhodol odložiť" mierové rozhovory, ktoré sa v stredu 13. apríla začali v Ženeve. Oznámil to dnes hovorca výboru Ahmad Ramadán.

HNC dospel k názoru, že pokračovanie nepriamych mierových rokovaní aj napriek nedostatočnému pokroku v humanitárnych záležitostiach a pribúdajúcim prípadom porušovania prímeria "len zhoršuje utrpenie nášho ľudu", vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Ramadán.

HNC vyjadril obvinenia, že v prepúšťaní väzňov vládou nenastal žiaden pokrok a "vláda nereaguje ani na rozhodnutia prijaté medzinárodným spoločenstvom".

Vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura následne oznámil, že v sprostredkovaní mierových rozhovorov bude v Ženeve pokračovať napriek tomu, že sýrska opozícia oznámila odklad svojej účasti na nich.

De Mistura zdôraznil, že opoziční delegáti ho informovali, že v Ženeve zostanú, hoci pozastavujú účasť na oficiálnych stretnutiach v priestoroch OSN.

"Pre nich je to jeden spôsob, ako ukázať nespokojnosť a obavy"
z porušovania prímeria a z problémov okolo humanitárnych dodávok, vysvetlil vyslanec OSN.

De Mistura vyjadril nádej, že opozícia bude pokračovať v odborných diskusiách s jeho skupinou. Dodal, že v piatok 22. apríla plánuje zhodnotiť vývoj celej situácie a rozhodnúť o ďalšom rozvrhu nepriamych mierových rozhovorov.