Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia:Rokovania o novej ústave potrebujú jasný časový rozpis

Hádí Bahra, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ukončenie ľudskej tragédie v Sýrii je našou povinnosťou, uviedol Bahrá.

Ženeva 25. januára (TASR) - Rokovania o novej sýrskej ústave sprostredkované OSN potrebujú jasný časový rozvrh a mali by sa skončiť v priebehu niekoľkých mesiacov, uviedol v pondelok predstaviteľ sýrskej opozície Hádí Bahrá. Informovala o tom agentúra DPA.

Sýrsky ústavodarný výbor v dňoch 25.-29. januára pokračuje v rokovaniach o znení novej ústavy tejto vojnou zničenej krajiny.

"Ukončenie ľudskej tragédie v Sýrii je našou povinnosťou," uviedol Bahrá. Žiadal výsledky v "najkratšom možnom čase, ktorý za žiadnych okolností nesmie prekročiť niekoľko mesiacov", píše DPA.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir Pedersen uviedol, že predchádzajúce štyri kolá rokovaní žiadnu skutočnú zmenu nepriniesli.

Ústavodarný výbor je súčasťou procesu, ktorý by mal viesť k politickému riešeniu občianskej vojny v Sýrii. Tá trvá už takmer desať rokov a vyžiadala si státisíce životov.

Vytvorenie sýrskeho ústavodarného výboru oznámil 23. septembra 2019 generálny tajomník OSN António Guterres. O jeho sformovaní sa rozhodlo na sýrskej mierovej konferencii v januári 2018 v ruskom meste Soči.