Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýrske médiá: Pri izraelskom raketovom útoku zahynuli traja vojaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Útok potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva v Londýne, podľa ktorého pri ňom zahynulo najmenej 6 ľudí: dvaja príslušníci sýrskej armády a štyria bojovníci proiránskych milícií.

Bejrút/Tel Aviv 24. februára (TASR) - Sýrske štátne média vo štvrtok oznámili, že pri izraelskom raketovom útoku zahynuli v blízkosti Damasku traja vojaci sýrskej armády. TASR prevzala informáciu z agentúry DPA.

"Pri útoku, ktorý spôsobil aj isté materiálne škody, zahynuli mučeníckou smrťou traja vojaci," uviedla tlačová agentúra SANA, ktorá sa odvolala na nemenovaný armádny zdroj.

"Izraelský nepriateľ" podľa neho vo štvrtok skoro ráno zaútočil na ciele neďaleko Damasku, avšak sýrska protivzdušná obrana väčšinu jeho rakiet zneškodnila.

Útok potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne, podľa ktorého pri ňom zahynulo najmenej šesť ľudí: dvaja príslušníci sýrskej armády a štyria bojovníci proiránskych milícií.

Podľa SOHR boli izraelské rakety vypálené na pozície a sklady Iránom podporovaných milícií v blízkosti medzinárodného letiska v Damasku, odkiaľ sa v čase útoku ozývali mohutné detonácie. Pozorovateľské centrum uvádza, že išlo už o šiesty izraelský útok v Sýrii od začiatku tohto roka.

Izraelská armáda sa k správam o útoku odmietla vyjadriť s tým, že zásadne nekomentuje správy zahraničných médií.

Od roku 2011, keď v Sýrii vypukla občianska vojna, tam Izrael podnikol stovky náletov, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

K týmto svojim akciám sa izraelská armáda vyjadruje len v ojedinelých prípadoch. Priznáva však, že sa zameriava na základne milícií napojených na Irán, ako je napríklad libanonský Hizballáh, ktorý bojuje na strane síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada.