Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrske sily protivzdušnej obrany zneškodnili rakety nad Damaskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Damasku počuli krátko pred polnocou hlasné výbuchy, uviedla agentúra AFP. Podľa zdroja zo sýrskej armády došlo k útoku o 23.45 h.

Damask 14. februára (TASR) - Sýrske sily protivzdušnej obrany odrazili vo štvrtok raketový útok na hlavné mesto Damask. Informovala o tom tlačová agentúra SANA, pričom neuviedla, kto je za útok zodpovedný.

"Naše vzdušné sily zachytili nepriateľské subjekty nad Damaskom," napísala SANA a dodala, že rakety boli odpálené z juhozápadu od Izraelom okupovaných Golanských výšin. Niekoľko rakiet bolo podľa sýrskej agentúry zneškodnených ešte predtým, než zasiahli svoje ciele.

Obyvatelia Damasku počuli krátko pred polnocou hlasné výbuchy, uviedla agentúra AFP. Podľa zdroja zo sýrskej armády došlo k útoku o 23.45 h.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídlom v Londýne z útoku obvinilo Izrael; ten sa však k zodpovednosti nepriznal. Cieľom útoku boli podľa SOHR milície podporované Iránom neďaleko Damasku.

Izrael opakovane útočí na ciele proiránskych milícií v Sýrii. Dôvodom je podľa Izraelu snaha o ukončenie vojenskej prítomnosti Teheránu v Sýrii.

Začiatkom februára prišlo počas náletov izraelského letectva neďaleko Damasku a na juhu Sýrie o život 23 sýrskych vojakov a príslušníkov proiránskych milícií podporujúcich sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Iránom podporované sily v Sýrii, vrátane libanonského militantného hnutia Hizballáh, podporujú armádu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.