Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Sýrski Kurdi skonfiškovali viac ako dva milióny tabliet stimulantu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Captagon sa dostal na trh v roku 1961. Používal sa na liečenie hyperkinetických porúch u detí, narkolepsie alebo depresie.

Kámišlí 22. marca (TASR) - Kurdské bezpečnostné zložky na severovýchode Sýrie v utorok oznámili, že zadržali viac ako dva milióny piluliek stimulantu captagon, ktoré boli prepašované z okolitých oblastí ovládaných povstalcami.

Podľa agentúry AFP, ktorá o tom informovala, ide o doteraz najväčší "úlovok" tohto druhu v severovýchodnej Sýrii. Zaistených bolo 438 kilogramov drogy, čo zodpovedá vyše 2,5 miliónu tabliet.

Captagon sa dostal na trh v roku 1961. Používal sa na liečenie hyperkinetických porúch u detí, narkolepsie alebo depresie. Užívateľ je po ňom plný síl, nepotrebuje spať ani jesť, nereaguje na bolesť a je tiež euforický.

V roku 1986 sa však captagon dostal na zoznam látok zakázaných Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). V súčasnosti sa vyrába nelegálne, väčšinou v Libanone a Sýrii, dodala AFP.

Captagon konzumuje široká škála užívateľov, väčšinou ľudí v krajinách Perzského zálivu. Vyhľadávajú ho aj príslušníci rôznych ozbrojených formácií vrátane tých v Sýrii.

Tablety z odhaleného kontrabandu boli prepašované na územie ovládané Kurdmi z oblastí na západe Sýrie, ktoré majú pod kontrolou povstalci podporovaní Tureckom, dodala AFP.

"Boli ukryté v stavebných materiáloch, ako je žula, čadič a keramika," uviedli predstavitelia kurdských zložiek na tlačovej konferencii. Ich zástupca agentúre AFP pod podmienkou zachovania anonymity tiež povedal, že zásielka bola zaistená zo skladu v meste Kámišlí, ktoré je de facto hlavným mestom kurdského autonómneho regiónu na severe a severovýchode Sýrie.

Zásielka mala byť prepravená do susedného Iraku, uviedol zdroj. Jej konečný (zamýšľaný) cieľ nateraz však nie je známy, konštatovala AFP.

Podľa správy Centra pre operačnú analýzu a výskum, financovanej Európskou úniou, dosiahol vývoz captagonu zo Sýrie v roku 2020 trhovú hodnotu najmenej 3,46 miliardy dolárov.

Počet úspešných odhalení pokusov o pašovanie tejto látky stúpa - podľa údajov zosumarizovaných agentúrou AFP bolo od začiatku roku 2022 v regióne zaistených takmer 50 miliónov tabliet captagonu.