Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sýrski Kurdi vyzvali na utvorenie humanitárneho koridoru

Na snímke z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Ceylanpinare 17. októbra 2019 dym stúpa po ostreľovaní sýrskeho mesta Ras al-Ajn tureckými jednotkami. Foto: TASR/AP

Turecké sily a ich sýrski spojenci úplne obkľúčili Ras al-Ajn, v ktorom kurdskí bojovníci kladú tuhý odpor.

Bejrút 17. októbra (TASR) - Kurdskí predstavitelia na severovýchode Sýrie vyzvali vo štvrtok na vytvorenie humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov z pohraničného mesta Ras al-Ajn obkľúčeného tureckými silami. Informovala o tom agentúra AFP v čase, keď turecká ofenzíva v Sýrii trvá už deviaty deň.

Turecké sily a ich sýrski spojenci úplne obkľúčili Ras al-Ajn, v ktorom kurdskí bojovníci kladú tuhý odpor.

Výzva na vytvorenie humanitárneho koridoru prišla po tom, ako sýrski spojenci Turecka zasiahli zdravotnícke zariadenie v tomto meste a uväznili tak v ňom pacientov a zamestnancov, oznámila mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

V dôsledku ofenzívy Turecka na severovýchode Sýrie bolo v týchto oblastiach ovládaných Kurdmi donútených opustiť svoje domovy už viac ako 300.000 ľudí, uviedlo SOHR.

Podľa arabského denníka aš-Šark al-Awsat už od začiatku tureckej vojenskej operácie prišlo o život viac ako 200 ľudí. Denník s odvolaním sa na kurdských predstaviteľov uviedol, že zahynulo 218 ľudí, medzi ktorými sú aj deti a zdravotnícki pracovníci.

Turecko spustilo 9. októbra v Sýrii ofenzívu proti Kurdom - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu" na návrat sýrskych utečencov.

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Ofenzíva si vyžiadala už desiatky obetí na životoch, prevažne z radov Kurdov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však inváziu napriek nátlaku zo zahraničia zastaviť odmieta.