Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Sýrsky prezident Asad sa stretol s iránskym ajatolláhom i prezidentom

Sýrsky prezident Bašár Asad (uprostred), najvyšší iránsky duchovný vodca, ajatolláh Alí Chameneí (vľavo) a iránsky prezident Ebrahím Raísí počas stretnutia v Teheráne v nedeľu 8. mája 2022. Foto: TASR/AP

Irán je hlavným spojencom Asada a spolu s Ruskom ho podporuje v občianskej vojne, ktorá sužuje Sýriu už vyše desaťročie.

Teherán 8. mája (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad sa počas svojej návštevy Teheránu v nedeľu stretol s najvyšším iránskym vodcom ajatolláhom Alím Chameneím a iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Irán je hlavným spojencom Asada a spolu s Ruskom ho podporuje v občianskej vojne, ktorá sužuje Sýriu už vyše desaťročie. Teherán poskytuje Damasku finančnú aj vojenskú pomoc, ale tvrdí, že jeho sily majú v Sýrii iba poradnú úlohu.

"Vzťahy medzi Iránom a Sýriou sú životne dôležité pre obe krajiny a nemali by sme dovoliť, aby sa oslabili. Mali by sme ich, naopak, čo najviac posilňovať," uviedol Chameneí.

Asad naposledy navštívil Irán vo februári 2019; bola to jeho prvá návšteva tejto krajiny od začiatku vojny.
Sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) a najvyšší iránsky duchovný vodca, ajatolláh Alí Chameneí sa zdravia počas stretnutia v Teheráne v nedeľu 8. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Ajatolláh zároveň slovne zaútočil na arabské štáty, ktoré normalizovali vzťahy s Izraelom - úhlavným nepriateľom Iránu - na základe Abrahámskych dohôd podporovaných Washingtonom.

"Zatiaľ čo sa lídri susedných krajín stretávajú s predstaviteľmi sionistického režimu a pijú s nimi kávu, obyvatelia týchto krajín vychádzajú do ulíc a na Deň Jeruzalema skandujú protižidovské heslá," povedal Chameneí.

Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Maroko v roku 2020 pristúpili k normalizácii vzťahov s Izraelom, čím porušili desaťročia platný arabský konsenzus, že bez mierovej dohody o vytvorení palestínskeho štátu nedôjde k uznaniu židovského štátu.

Izrael opakovane vykonáva v Sýrii letecké útoky predovšetkým na ciele, kde sú rozmiestnené iránske a proteheránske sily.