Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sýrsky prezident oslávil sviatok Íd al-adhá v Aleppe

Na archívnej snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AFP má Asadova cesta do tejto niekdajšej bašty sýrskych povstalcov veľký symbolický význam.

Damask 9. júla (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad sa v sobotu zúčastnil na modlitbách pri príležitosti moslimského sviatku íd al-adhá v niekdajšej bašte povstalcov Aleppo. Na návštevu tohto mesta pricestoval prvýkrát po vyše desaťročí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy na sýrskych štátnych médií.

Asad absolvoval modlitbu v jednej z aleppských mešít a stretol sa s miestnymi duchovnými a veriacimi. Zverejnil tiež posolstvo pri príležitosti íd al-adhá, ktoré adresoval obyvateľom Sýrie a príslušníkom armády.

Sviatok obetovania íd al-adhá je jedným z najvýznamnejších sviatkov v moslimskom kalendári.

Sýrsky prezident pricestoval v piatok na dvojdňovú návštevu Aleppa, druhého najvýznamnejšieho mesta krajiny po Damasku. Podľa agentúry AFP má Asadova cesta do tejto niekdajšej bašty sýrskych povstalcov veľký symbolický význam.

Sýrskej armáde sa za podpory ruského letectva a libanonského Hizballáhu podarilo najľudnatejšie sýrske meste Aleppo obsadiť v roku 2016 po ťažkých bojoch, ktoré trvali viac než štyri roky. V priebehu bojov bolo veľmi poškodené aj aleppské staré mesto zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Režim Bašára Asada vďačí podľa analytikov do veľkej miere za svoje prežitie ruskej vojenskej intervencii, ktorá zvrátila priebeh občianskej vojny v Sýrii v prospech Damasku. Asada vo vojne podporil aj Irán a ním podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh.

Sýrska vláda nemá stále pod kontrolou celú provinciu Aleppo. Niektoré jej časti v blízkosti tureckých hraníc stále ovládajú ozbrojené skupiny podporované Tureckom alebo kurdské milície.