Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sýrskych utečencov je v Turecku oveľa menej, tvrdí nemecká štúdia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Turecká vláda, ale aj inštitúcie ako Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) hovorili doteraz o prítomnosti zhruba 3,6 milióna Sýrčanov.

Berlín/Istanbul 1. októbra (TASR) - Počet sýrskych utečencov v Turecku môže byť výrazne nižší, než sa oficiálne uvádza. Vyplýva to z novej nemeckej štúdie, ktorej závery priniesla v pondelok tlačová agentúra DPA.

Turecká vláda, ale aj inštitúcie ako Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) hovorili doteraz o prítomnosti zhruba 3,6 milióna Sýrčanov. Inštitút Nemeckého centra pre výskum integrácie a migrácie (DeZIM) však na svojej internetovej stránke napísal, že "realistický" je skôr počet 2,7 až necelé tri milióny. Odvolával sa pritom na údaje tureckého úradu pre migráciu a UNHCR, ako aj na "vedecké odhady".

Uvedené centrum DeZIM so sídlom v Berlíne je podporované nemeckým spolkovým ministerstvom pre záležitosti rodiny, seniorov, žien a mládeže.

Podľa autora štúdie má spôsob, akým boli dosiaľ zisťované počty utečencov v Turecku, veľké slabiny. Napríklad nebol dlho k dispozícii jednotný systém pri kontrolách a prehlasovaní. To okrem iného znamená, že utečenci, ktorí sa vrátili do Sýrie alebo sa presúvali ďalej do Európy, neboli systematicky vyraďovaní z evidencie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno vyzval EÚ na vyššiu podporu a pohrozil otvorením hraníc s poukázaním na vysoký počet Sýrčanov, ktorí sa v jeho krajine nachádzajú. Požadoval viac peňazí, ako aj pomoc pri zriaďovaní zóny na severe Sýrie, kde chce usídliť až tri milióny utečencov.

Európska únia uzavrela v marci 2016 s Tureckom dohodu o utečencoch, ktorá predpokladá poskytovanie "miliardových" príspevkov tejto krajine a zároveň vrátenie všetkých migrantov, ktorí sa dostanú ilegálne z Turecka na grécke ostrovy. Za každého vráteného Sýrčana však má EÚ prijať legálne iného, pripomenula DPA s tým, že počet utečencov prichádzajúcich do Únie z Turecka v poslednom čase prudko vzrástol.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer má koncom tohto týždňa vycestovať do Turecka a Grécka v sprievode komisára EÚ pre migráciu Dimitrisa Avramopulosa.