Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Syrskyj: Prví francúzski vojenskí inštruktori pricestujú na Ukrajinu

Poškodené auto vidno na mieste ruského náletu, keď letecká bomba v stredu 22. mája 2024 zasiahla obytnú oblasť a zranila desať ľudí v Charkove na Ukrajine, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzsko podporuje Kyjev vojensky aj diplomaticky od začiatku vojny vo februári 2022, hoci podľa kritikov by mohlo urobiť v tomto smere ešte viac.

Kyjev 27. mája (TASR) - Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj podpísal dokumenty, ktoré umožnia, aby francúzski vojenskí inštruktori čoskoro pricestovali na Ukrajinu a oboznámili sa s tamojšími výcvikovými centrami.

V statuse zverejnenom na platforme Telegram to Syrskyj oznámil v pondelok po videorozhovore s francúzskym ministrom obrany Sébastienom Lecornuom. Na rokovaní sa zúčastnil aj ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.

Podľa agentúry Reuters Syrskyj dodal, že už podpísal dokumenty, ktoré umožnia, aby prví francúzski inštruktori čoskoro na Ukrajine navštívili školiace centrá a zoznámili sa s ich infraštruktúrou a personálom.

Bližšie podrobnosti Syrskyj neuviedol, ale vyjadril nádej, že odhodlanie Francúzska povzbudí ďalších partnerov Ukrajiny, aby sa pridali k tomuto projektu, ktorý označil za ambiciózny.

Francúzske ministerstvo obrany nateraz neodpovedalo na žiadosť agentúry Reuters o komentár.

Francúzsko podporuje Kyjev vojensky aj diplomaticky od začiatku vojny vo februári 2022, hoci podľa kritikov by mohlo urobiť v tomto smere ešte viac.