Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Syrskyj: Ukrajinská armáda dokáže pri Bachmute čeliť ruským silám

Ukrajinskí vojaci v piatok 12. mája 2023 strieľajú z kanóna pri Bachmute, východnom meste, kde prebiehajú tvrdé boje proti ruským silám, v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusi sa pokúšajú dobyť toto mesto v Doneckej oblasti už od vlaňajšieho augusta, ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie.

Kyjev 15. mája (TASR) - Obrana mesta Bachmut na východe Ukrajiny pokračuje a uplynulé dni ukázali, že ukrajinská armáda v tejto oblasti dokáže postupovať a čeliť ruským silám. V pondelok to uviedol veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Naši vojaci postúpili pri Bachmute – ide o prvú úspešnú útočnú operáciu pri obrane mesta," citoval Syrského slová kanál ukrajinskej armády na platforme Telegram.

"Posledných niekoľko dní ukázalo, že dokážeme postupovať a zničiť nepriateľa aj v takýchto extrémne náročných podmienkach... Obrana Bachmutu pokračuje," dodal.

Rusi sa pokúšajú dobyť toto mesto v Doneckej oblasti už od vlaňajšieho augusta, ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V Bachmute žilo pred vypuknutím vojny na Ukrajine približne 70.000 ľudí.

Ukrajinské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že sa jeho armáde podarilo dobyť viac než desať ruských pozícií na predmestí Bachmutu.

Ruskú ofenzívu v bojoch o Bachmut vedú bojovníci z polovojenskej Vagnerovej skupiny. Ich šéf Jevgenij Prigožin sa však v uplynulom období viackrát sťažoval na nedostatočné dodávky munície pre jeho bojovníkov zo strany Moskvy. Navyše pohrozil stiahnutím vagnerovcov z Bachmutu v prípade, ak nedostanú požadovanú muníciu.