Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Aplikácie na sledovanie kontaktov budú prepojené v rámci celej EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sledovacie aplikácie súvisiace so šírením vírusu Sars-Cov-2, ktoré budú fungovať cezhranične, sa môžu stať účinným nástrojom v úsilí o zamedzenie šírenia nákazy COVID-19.

Brusel 14. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že na zabezpečenie interoperability zriaďuje sieťový priechod spájajúci vnútroštátne aplikácie v celej EÚ. Cieľom je naplno využiť potenciál mobilných aplikácií na sledovanie blízkych kontaktov a posilniť varovný systém v záujme prerušenia šírenia pandémie nového typu koronavírusu.

Podľa správy EK ide o "významný míľnik", keďže skupina členských štátov EÚ začína testovať novú infraštruktúru. Komisia začala testy medzi back-endovými servermi oficiálnych aplikácií z Českej republiky, Dánska, Írska, Lotyšska, Nemecka, Talianska a novovytvoreným serverom pre sieťový priechod.

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v tejto súvislosti pripomenul, že mnohé členské štáty Únie už zaviedli svoje vnútroštátne aplikácie na sledovanie kontaktov a varovanie.

"Teraz je na čase, aby tieto aplikácie medzi sebou komunikovali. Cestovanie a pohyb osôb sú jadrom európskeho projektu a jednotného trhu. Sieťový priechod ich bude v časoch pandémie uľahčovať a bude zachraňovať životy," opísal situáciu Breton.

Komisia spresnila, že sledovacie a varovné aplikácie súvisiace so šírením vírusu Sars-Cov-2, ktoré budú fungovať cezhranične, sa môžu stať účinným nástrojom v úsilí o zamedzenie šírenia nákazy COVID-19. Tieto aplikácie môžu dopĺňať iné opatrenia, ako je zvýšené testovanie či ručné vysledovanie kontaktov.

V boji proti COVID-19 väčšina členských štátov zaviedla vnútroštátne aplikácie na sledovanie kontaktov a varovanie, alebo tak plánuje urobiť. Sieťový priechod na zaistenie interoperability, ktorý zriadila EK, nadväzuje na dohodu členských štátov o technických špecifikáciách s cieľom poskytnúť európske riešenie na zaručenie bezpečnej výmeny informácií medzi systémami vnútroštátnych aplikácií.

Sieťový priechod, čiže digitálna infraštruktúra, ktorá zabezpečuje vzájomnú výmenu informácií medzi back-endovými servermi vnútroštátnych aplikácií, zabezpečí, aby aplikácie fungovali hladko aj cezhranične. Používateľom bude stačiť nainštalovať si len jednu aplikáciu a budú môcť podať správu o pozitívnom teste alebo dostať upozornenie, a to aj pri cestách v zahraničí.

Sieťový priechod bude účinne prijímať a odovzdávať ľubovoľné identifikátory medzi vnútroštátnymi aplikáciami s cieľom minimalizovať množstvo vymieňaných údajov, a tým znižovať spotrebu údajov používateľmi. Sieťový priechod nebude spracúvať žiadne iné informácie než ľubovoľné kľúče vytvorené vnútroštátnymi aplikáciami. Vymieňané informácie sú anonymné, zašifrované, obmedzené na minimum a na tak dlho, ako je potrebné na spätné vysledovanie šírenia nákazy. Neumožňujú identifikáciu jednotlivých osôb.

Sieťový priechod vyvinuli a zriadili spoločnosti T-Systems a SAP a bude ho prevádzkovať dátové centrum Európskej komisie v Luxemburgu. Po sérii testov začne táto infraštruktúra fungovať od októbra.

spravodajca TASR Jaromír Novak