Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Aj maďarská vláda čoskoro rozhodne o uvoľnení hraníc

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Maďarsko v súčasnosti v rámci epidemiologických opatrení vpúšťa na svoje územie iba maďarských občanov.

Budapešť 19. mája (TASR) - Maďarská vláda má radosť z opatrení súvisiacich s otváraním hraníc v Rakúsku a na Slovensku, konštatoval v utorok večer na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Dodal, že aj maďarský kabinet čoskoro prerokuje kroky potrebné na zabezpečenie princípu vzájomnosti.

Šéf maďarskej diplomacie pripomenul, že v pondelok a v utorok rokoval so svojimi rezortnými partnermi z Česka, Rakúska a Slovenska o možných zmierneniach obmedzení prechodu štátnych hraníc.

"Prioritou bude ochrana ľudského života a zdravia, dôležitým hľadiskom rozhodnutí pritom bude ale aj zabezpečenie nerušených hospodárskych a obchodných vzťahov, obnova vzťahov spoločenstiev žijúcich v pohraničí a návrat k normálnemu životu," uviedol Szijjártó.

Maďarsko v súčasnosti v rámci epidemiologických opatrení vpúšťa na svoje územie iba maďarských občanov. Výnimkou sú pendleri, humanitárne tranzity pre občanov susedných krajín, s ktorými uzavrelo Maďarsko dohodu, ďalej slovenskí, českí, rakúski, poľskí, nemeckí, japonskí aj kórejskí obchodní cestujúci či sezónni pracovníci v poľnohospodárstve zo susedných krajín. Pre ich vstup do krajiny platia okrem bežných pravidiel pre prekročenie hranice aj prísne epidemiologické pravidlá.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)