Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Hrozba uzatvorenia tranzitných ciest ropy ohrozuje jednotu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie zopakoval, že maďarská vláda nepodporí návrh Bruselu na embargo na dovoz ruskej ropy - pokiaľ takýto krok bude ohrozovať bezpečnosť dodávok energií pre Maďarsko.

Budapešť 25. mája (TASR) - Hrozba uzatvorenia tranzitných ciest ropy a plynu dovážaných z Ruska ohrozuje jednotu Európskej únie a vážne narušuje solidaritu medzi členskými krajinami. Vyhlásil to v stredu v Budapešti maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom rezortu financií Srbska Sinišom Malim. Spravodajca TASR v Budapešti o tom informuje s odvolaním sa na agentúru MTI.

Szijjártó povedal, že maďarská vláda uvedenú hrozbu - ktorá sa "objavila v niekoľkých prejavoch EÚ" - vníma ako útok voči suverenite, energetickej bezpečnosti a národno-bezpečnostným záujmom Maďarska.

Maďarsko a Srbsko sa podľa jeho slov dohodli na pokračovaní v nerušenej preprave energií oboma smermi aj v terajšej kritickej situácii, pričom v každej situácii si vzájomne zaručia bezpečné tranzitné cesty.

Šéf maďarskej diplomacie zopakoval, že maďarská vláda nepodporí návrh Bruselu na embargo na dovoz ruskej ropy - pokiaľ takýto krok bude ohrozovať bezpečnosť dodávok energií pre Maďarsko. "Najskôr chceme riešenie, potom môžeme hovoriť o sankciách," zdôraznil.

Podľa Szijjártóa nie je reálne, aby Európska komisia tento týždeň predložila v tejto súvislosti prijateľný návrh. Maďarská vláda preto iniciovala, aby sa summit EÚ na budúci týždeň otázkou ruských energetických sankcií vôbec nezaoberal.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)