Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Kazachstan plní dôležitú úlohu v boji proti terorizmu

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Zdôraznil tiež, že v uplynulých rokoch významne vzrástla úloha Východu vo svetovom hospodárstve.

Budapešť 9. októbra (TASR) - Kazachstan je významným činiteľom stredoázijskej oblasti a plní dôležitú úlohu v boji proti terorizmu i náboženskému extrémizmu, vyhlásil v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, ktorý rokoval v Budapešti s ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Muchtarom Tleuberdim.

Podľa agentúry MTI Szijjártó zdôraznil, že v uplynulých rokoch významne vzrástla úloha Východu vo svetovom hospodárstve. "Vyvážené dvojstranné vzťahy, ktoré Maďarsko vybudovalo s krajinami Východu, prinášajú výhody krajine, ale aj maďarským podnikom," dodal.

Maďarská vláda podľa neho venuje mimoriadnu pozornosť strednej Ázii, pretože táto oblasť mimoriadne rýchlo rastie ekonomicky, a preto aj Európska únia schválila zvláštnu stratégiu v záujme podpory vzájomnej spolupráce.

"Situácia strednej Ázie má veľký vplyv na bezpečnosť Európy. Stabilizačná úloha Kazachstanu je preto veľmi významná," podčiarkol maďarský minister, ktorý z hospodárskej spolupráce Maďarska s Kazachstanom vyzdvihol aktivity maďarskej ropnej spoločnosti MOL na objavovaní tamojších nálezísk zemného plynu. V nich by už na budúci rok mali začať s ťažbou.

Tleuberdi zdôraznil, že Maďarsko je najbližším spojencom jeho krajiny v tomto regióne a že ide o strategického partnera, s ktorým má Kazachstan spoločné politické a hospodárske záujmy. Ako spresnil, vzájomná spolupráca sa týka najmä oblastí poľnohospodárstva, energetiky, zdravotníctva, dopravy a cestovného ruchu.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach