Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko chce vyslať na vesmírnu stanicu svojho kozmonauta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý maďarský kozmonaut Bertalan Farkas sa v roku 1980 zúčastnil na lete kozmickej lode Sojuz 36 v rámci programu Interkozmos spolu s Valerijom Kubasovom.

Budapešť 29. novembra (TASR) - Maďarská vláda vyčlení v nadchádzajúcich troch rokoch desať miliárd forintov (29,7 milióna eur) na to, aby v roku 2024 mohol maďarský kozmonaut vyletieť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

V správach komerčnej televíznej stanice RTL to v piatok uviedol minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie dodal, že vyslanie kozmonauta je iba jedným z pilierov päťročného kozmického plánu vlády, v rámci ktorého chcú vypustiť maďarskú družicu, vytvoriť flotilu mikrodružíc a inštalovať na ISS maďarské vedecké a meracie prístroje.

Szijjártó spresnil, že otázka kozmonauta sa vynorila práve v súvislosti s maďarským vybavením stanice ISS, ktorého fungovanie by rozbehol práve Maďar.

V uvedenom projekte chce Maďarsko spolupracovať s Ruskom, pretože v súčasnosti jedine Rusi dokážu prepraviť kozmonautov na ISS.

Výcvik najviac štyroch kozmonautov, z ktorých vyberú na misiu jedného, potrvá tri roky, dodal minister.

Szijjartó tento projekt svojej vlády predstavil pôvodne v stredu na stretnutí ministrov členských krajín Európskej vesmírnej agentúry (ESA) v španielskej Seville.

Prvý maďarský kozmonaut Bertalan Farkas sa v roku 1980 zúčastnil na lete kozmickej lode Sojuz 36 v rámci programu Interkozmos spolu s Valerijom Kubasovom.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)