Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko má so Slovenskom a Srbskom mimoriadne dobré vzťahy

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vpravo) a minister zahraničných vecí a zahraničného obchodu Maďarska Péter Szijjártó (vľavo) Foto: TASR

Vzťahy so Slovenskom a Srbskom má v súčasnosti Maďarsko mimoriadne dobré, uviedol šéf maďarskej diplomacie na zasadaní parlamentného výboru podľa agentúry MTI .

Budapešť 8. decembra (TASR) - Systém vzťahov Maďarska s krajinami v Karpatskom oblúku je rôznorodý: sú krajiny, s ktorými Maďarsko nikdy nemalo také dobré vzťahy ako teraz, a sú aj také, s ktorými sú vzťahy vyslovene zlé, vyhlásil dnes maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI šéf diplomacie na zasadaní parlamentného výboru pre národnú spolupatričnosť povedal, že vzťahy so Slovenskom a Srbskom má v súčasnosti Maďarsko mimoriadne dobré. "Síce v uplynulom období komplikovali vzájomnú spoluprácu vážne výzvy, napätia a historické ťarchy, nový prístup splnil očakávania. Ten prístup je založený na pragmatickej spolupráci, pričom si ale uvedomujeme aj existenciu ťažkých tém," spresnil.

Szijjártó za veľmi zlé označil vzťahy Maďarska s Chorvátskom a dodal, že veľkou výzvou sú aj maďarsko-rumunské vzťahy.

Minister podotkol, že v susedskej politike je dôležité vybudovať si vzájomnú dôveru a účinne spolupracovať v istých oblastiach - a na základe toho sa potom otvára väčšia šanca na vyriešenie ťažkých záležitostí. Podľa Szijjártóa túto politiku vedie Maďarsko tak, že o nej konzultuje s predstaviteľmi maďarskej menšiny v danej krajine, pretože oni vedia, aké majú potreby.

V súvislosti so Slovenskom minister zahraničných vecí povedal, že boli dosiahnuté úspechy v oblasti rozvoja infraštruktúry a Maďarsko so SR spoločne vystupujú v určitých európskych i celosvetových politických záležitostiach: napríklad v otázke kvót pre utečencov protestujú obe krajiny. Dodal, že spolupráca so Stranou maďarskej komunity (SMK) je priebežná.

K vzťahom s Ukrajinou poznamenal, že ide o štát, ktorý je zo susedov Maďarska v najhoršej situácii, pretože tam zúri vojna. "Maďarsko jednoznačne podporuje nezávislosť, suverenitu a územnú integritu Ukrajiny," zdôraznil minister.

Maďarsko podľa jeho slov priebežne sleduje vývoj situácie menšín na Ukrajine, pričom konzultujúc s tam žijúcimi Maďarmi Budapešť upozorňuje Kyjev na dodržiavanie záväzkov.

Za zhoršením maďarsko-rumunských vzťahov vidí Szijjártó činnosť bývalého premiéra Victora Pontu, ktorý často útočil na Maďarsko. "S Maďarskom možno hovoriť iba s úctou," dodal minister s poznámkou, že Rumunsko je aj naďalej dôležitým hospodárskym partnerom Maďarska.

Šéf maďarskej diplomacie ocenil Srbsko za to, že v čase, keď Maďarsko stavalo na hraniciach so Srbskom zábrany, Srbi pochopili, že tento krok nie je namierený proti nim.

Zlé vzťahy s Chorvátskom spôsobili podľa Szijjártóa okrem iného chorvátske vyjadrenia k riešeniu migračnej krízy, ale aj skutočnosť, že Chorvátsko neplní záväzok obojsmerne spojazdniť interkonektor plynu medzi Maďarskom a Chorvátskom. Prepojenie plynovodov Maďarska a Slovinska sa z tohto hľadiska stáva hodnotnejším, uzavrel Szijjártó.