Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko musí ostať vlajkovou loďou Číny v strednej Európe

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa šéfa čínskej diplomacie čínsko-maďarské vzťahy nikdy neboli také dobré ako teraz. Wang I ocenil, že Maďarsko sa otvára východu, podotkol, že aj Čína sa viac otvára západu.

Budapešť 6. júna (TASR) - Mimoriadnym cieľom suverénnej maďarskej zahraničnej politiky aj naďalej je, aby Maďarsko bolo východiskovou krajinou hospodárskeho rozmachu Číny v Európe a regionálnym centrom tejto východnej krajiny. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I.

Podľa agentúry MTI Szijjártó zdôraznil, že spolupráca Číny so strednou a východnou Európou je zvlášť dôležitá a dodal, že Maďarsko chce byť vlajkovou loďou Číny v tomto regióne.

Z tohto hľadiska podčiarkol šéf maďarskej diplomacie význam projektu modernizácie železničnej trate z Belehradu do Budapešti, na ktorej prebiehajú práce podľa harmonogramu. Predstavitelia čínskej, srbskej a maďarskej vlády podľa jeho slov čoskoro zasadnú v Budapešti, kde budú rokovať o plánoch tohto projektu pre druhý polrok. Zatiaľ sú vyhotovené srbské a maďarské realizačné štúdie.

Szijjártó podčiarkol, že maďarský export vlani stúpol o osem percent, pričom jeho hodnota dosiahla rekordných 2,2 miliardy dolárov (1,96 miliardy eur). Najdôležitejšou položkou maďarského vývozu sú potraviny.

Objem čínskych investícií prekročil vlani 3,5 miliardy dolárov (3,12 miliardy eur). Čínske podniky majú v Maďarsku niekoľko regionálnych centier, dodal maďarský minister.

Podľa šéfa čínskej diplomacie čínsko-maďarské vzťahy nikdy neboli také dobré ako teraz. Wang I ocenil, že Maďarsko sa otvára východu, podotkol, že aj Čína sa viac otvára západu. Vzájomná čínsko-maďarská dôvera preto môže byť základom k tomu, aby Maďarsko zohralo úlohu mosta v budovaní vzťahov medzi Čínou a Európskou úniou.

Čínsky minister sa dnes v Budapešti stretol aj s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.