Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko nedostalo pozvánku na inauguráciu Bidena

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán 27. októbra vyhlásil, že drží palce prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi, aby získal ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách.

Budapešť 18. januára (TASR) - Maďarsko nedostalo vládnu pozvánku na inauguráciu novozvoleného prezidenta Spojených štátov Joea Bidena, ktorá sa bude konať 20. januára. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV to v pondelok v Budapešti povedal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Podľa našich informácií bude tento slávnostný akt pre známe okolnosti zdržanlivejší než obvykle," dodal šéf maďarskej diplomacie v reakcii na otázku, kto bude na inaugurácii amerického prezidenta reprezentovať Maďarsko.

Szijjártó podčiarkol, že záujmom Maďarska je, aby nadchádzajúci prezident USA bol úspešným a aby bolo možné zachovať systém dvojstranných maďarsko-amerických vzťahov na vysokej úrovni, ako to bolo v uplynulých štyroch rokoch.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán 27. októbra vyhlásil, že drží palce prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi, aby získal ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách. Orbán pri odovzdaní vysokého štátneho vyznamenania odchádzajúcemu veľvyslancovi USA v Maďarsku Davidovi Cornsteinovi zdôraznil, že zvolením Trumpa za prezidenta a príchodom Cornsteina sa všetko zmenilo - zo strany Spojených štátov vo vzťahu k Maďarsku "bolo cítiť otvorenosť, úprimnosť a priateľstvo".

Orbán napokon 8. novembra listom zablahoželal Bidenovi "k úspešnej prezidentskej kampani".


Spravodajca TASR Ladislav Vallach