Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko neprijme ďalšie vojenské jednotky NATO

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Szijjártó sa tak vyjadril v súvislosti s presunmi vojakov NATO, ku ktorým dochádza v dôsledku ukrajinskej krízy v členských štátoch Aliancie.

Budapešť 9. februára (TASR) - Maďarsko neprijme na svoje územie ďalšie vojenské jednotky NATO, citoval v stredu spravodajca TASR vyjadrenie šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa pre spravodajskú televíziu Euronews.

"Spojené štáty poslali ďalších vojakov do Poľska, Nemecko posilnilo jednotky v Litve, vojská NATO sú už umiestnené v Estónsku, Lotyšsku i v Litve," povedal Szijjártó a podčiarkol, že na maďarskú pôdu už neprídu ďalšie vojenské jednotky.

"Nesúhlasili sme, a ani nesúhlasíme s tým, pretože už máme na svojom území vojská NATO - maďarskú armádu, ktorá je vo vhodnom stave, aby zaručila bezpečnosť krajiny. Nepotrebujeme teda ďalšie vojská," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie.

"Rusko poslalo vojská k hraniciam Ukrajiny a Spojené štáty tvrdia, že sa tak pripravuje na inváziu. Moskva viackrát poprela tieto obvinenia," dodal Szijjártó. Zároveň vyzval USA, Európu i Rusko, aby pokračovali v rokovaniach v záujme toho, aby zabránili najhoršiemu scenáru.

Najviac by prípadným vypuknutím vojenského konfliktu podľa jeho slov trpela stredná Európa.