Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko pošle do Nigérie pomoc pozostalým obetiam útoku

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Maďarský minister podotkol, že sa opäť potvrdilo, že kresťanské spoločenstvá sa v súčasnosti stávajú prvoradými cieľmi teroristov.

Budapešť 6. júna (TASR) - Maďarsko v rámci programu Hungary Helps pošle okamžitú pomoc rímskokatolíckej diecéze v nigérijskom meste Owo vo výške desiatich miliónov forintov (takmer 26.000 eur), ktorá je určená na pomoc pozostalým obetiam nedeľňajšieho teroristického útoku v miestnom kostole. Oznámil to v pondelok na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Maďarsko ako 1000-ročná kresťanská krajina považuje za svoju morálnu povinnosť v takýchto prípadoch konať," píše sa v statuse Szijjártóa, ktorý v mene vlády ostro odsúdil útok v kostole Kostole sv. Františka Xaverského.

Maďarský minister podotkol, že sa opäť potvrdilo, že kresťanské spoločenstvá sa v súčasnosti stávajú prvoradými cieľmi teroristov.

Hungary Helps je vládny program pomoci pre spoločenstvá ohrozené náboženským prenasledovaním, násilím, katastrofami či vplyvmi migrácie.

Pri útoku, ktorý sa odohral v nedeľu v katolíckom kostole v meste Owo na juhozápade Nigérie, prišlo o život najmenej 50 ľudí. Medzi obeťami sú ženy aj deti, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zdroje a médiá.

K útoku v Kostole sv. Františka Xaverského došlo počas omše, ktorou veriaci slávili slávnosť zoslania Ducha svätého (Turíce). Útočníci pri útoku v chráme použili ručné strelné zbrane a odpálili aj výbušniny.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)