Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko urobí aj naďalej všetko pre rozširovanie EÚ

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó. Foto: TASR Jakub Kotian

Šéf maďarskej diplomacie označil za pokrytectvo a mimoriadne škodlivý prístup Európskej komisie (EK) a niekoľkých západoeurópskych krajín, ktorým bol proces rozširovania Únie odročený.

Budapešť 24. októbra (TASR) - Maďarsko aj naďalej urobí všetko pre to, aby Európska únia (EÚ) pokračovala v rozširovaní, vyhlásil vo štvrtok v Tirane po schôdzke s albánskym premiérom Edim Ramom maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie označil za pokrytectvo a mimoriadne škodlivý prístup Európskej komisie (EK) a niekoľkých západoeurópskych krajín, ktorým bol proces rozširovania Únie odročený.

"Ak západobalkánske krajiny nebudú integrované, môže sa stať, že pri ďalšej migračnej vlne sa na ne bude dať menej spoľahnúť," zdôvodnil Szijjártó.

Maďarský minister aj v otváracom prejave tiranského fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadril ľútosť nad tým, že EÚ odročila rozširovanie, že Albánsko a Severné Macedónsko ešte nie sú členmi Únie. Zdôraznil, že väčšia Európa by bola silnejšou Európou.

Predseda Európskej rady Donald Tusk minulý piatok (18.10.) v Bruseli po skončení dvojdňového summitu EÚ uviedol, že hlavy vlád a štátov urobili chybu, keď nedospeli k dohode o otvorení prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)