Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Szijjártó navrhol spojiť Budapešť s Varšavou rýchlostnou železnicou

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vpravo) a poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau poča stretnutia v Budapešti 28. septembra 2020. Foto: TASR/AP

K návrhu prepojenia Budapešti s Varšavou vysokorýchlostnou železnicou Szijjártó poznamenal, že trasa by viedla cez územie Slovenska i Česka.

Budapešť 28. septembra (TASR) - Spojenie hlavných miest Poľska a Maďarska vysokorýchlostnou železnicou navrhol v pondelok v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó šéfovi poľskej diplomacie Zbigniewovi Rauovi. Ministri podľa agentúry MTI hovorili aj o "liberálnych ideologických útokoch", ktorým čelia obe krajiny.

Szijjártó po schôdzke uviedol, že v záujme boja proti uvedeným útokom voči maďarskému a poľskému kabinetu, ktorých politika je podľa jeho slov založená na kresťanských základoch, sa rozhodli zriadiť spoločný "porovnávací inštitút práva".

Jeho poslaním bude "zhromaždiť právnu bázu a vedomosti, ktoré budú potrebné v krokoch voči potláčaniu názorov zo strany liberálnej ideológie".

Ministri sa zhodli na tom, že migračný pakt navrhnutý v uplynulých dňoch Európskou komisiou (EK) je pre ich krajiny neprijateľný, a zdôraznili, že krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) budú spoločne pokračovať v doteraz úspešnej politike smerujúcej k zastaveniu migrácie.

Szijjártó s Rauom oznámili, že iniciujú zriadenie vyšehradského koordinačného centra, ktorého úlohou by malo byť riešenie problematiky pandémie nového druhu koronavírusu.

K návrhu prepojenia Budapešti s Varšavou vysokorýchlostnou železnicou Szijjártó poznamenal, že trasa by viedla cez územie Slovenska i Česka. "Prípravné rokovania už prebiehajú. Dotknuté strany by dokument týkajúci sa základov investície mali podpísať ešte v tomto roku," dodal.

Rau vyzdvihol úspešné 30-ročné spojenectvo krajín V4 a zdôraznil, že táto spolupráca štvorky je najúčinnejším regionálnym mechanizmom v rámci Európskej únie. Pripomenul, že krajiny V4 majú totožný pohľad na situáciu v Bielorusku a že týmto krajinám je zrejmé, že aj bieloruská spoločnosť by chcela uplatniť svoje ústavné práva a vytvárať svoju vlastnú budúcnosť.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)