Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Szijjártó odmietol kritiku europarlamentu za návštevu Bieloruska

Na archívnej snímke Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Podľa europoslancov bola táto návšteva v rozpore s politikou EÚ voči Bielorusku, Rusku a ním vedenej agresívnej vojne na Ukrajine.

Budapešť 14. septembra (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odmietol vo štvrtok kritiku za svoju návštevu Bieloruska zo strany Európskeho parlamentu (EP). Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó vo svojom statuse na Facebooku položil otázku, či ho kritizuje inštitúcia, ktorej viacerých členov zadržali pre korupciu.

"Čítal som, že ma EP odsúdil za to, že som išiel rokovať do Minska... Je to ten istý orgán, ktorý mal v minulosti niekoľko členov zatknutých za korupciu?" napísal šéf maďarskej diplomacie počas medzipristátia v Kazachstane, na ceste z Číny do Turecka.

EP v stredu vydal stanovisko, v ktorom vyjadruje poľutovanie nad oficiálnou návštevou maďarského ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov v Minsku vo februári 2023. Podľa europoslancov bola táto návšteva v rozpore s politikou EÚ voči Bielorusku, Rusku a ním vedenej agresívnej vojne na Ukrajine.

Podľa servera index.hu za príslušné uznesenie hlasovalo 453 poslancov, 21 bolo proti. Z 12 poslancov EP z maďarskej vládnej strany Fidesz odmietli dokument šiesti, ktorí boli prítomní na hlasovaní.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)