Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Szijjártó odovzdal Babišovi vakcíny

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó. Foto: TASR Jakub Kotian

Rakúsko, Maďarsko a Slovinsko sa zaviazali, že takmer 80.000 dávok vakcín poskytnú ČR po tom, čo Praha nesúhlasila s výsledkami rozdelenia dodatočných desiatich miliónov vakcín medzi krajiny EÚ.

Budapešť/Praha 4. júna (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odovzdal v piatok v Prahe predsedovi českej vlády Andrejovi Babišovi 41.950 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej išlo o očkovaciu látku od konzorcia Pfizer/BioNTech.

"Maďarskí priatelia nám v prípade potreby vždy pomohli, môžme sa na nich spoľahnúť," povedal Babiš pri tejto príležitosti v Národnom očkovacom centre zriadenom v pražskej hale O2 universum. Premiér pripomenul, že Maďarsko darovalo Česku už dávnejšie 160 nových prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu a 200 nemocničných lôžok, ktoré pôvodne Maďarsko objednalo pre seba, ale prepustilo ich Česku.

Rakúsko, Maďarsko a Slovinsko v apríli sa spoločne zaviazali, že takmer 80.000 dávok vakcín poskytnú Českej republike po tom, čo Praha vtedy nesúhlasila s výsledkami rozdelenia dodatočných desiatich miliónov vakcín medzi krajiny EÚ.

Hovorkyňa českej vlády Jana Adamcová pre MTI uviedla, že v prípade uvedených troch krajín ide o zapožičanie očkovacích látok, ktoré Česko vráti, keď ich bude mať dostatok. Agentúra poznamenala, že Česko používa iba očkovacie látky schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a od začiatku očkovania zápasí s nedostatkom vakcín.
Na archívnej snímke slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a český premiér Andrej Babiš počas stretnutia v Prahe 15. apríla 2021.
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Predseda slovenskej vlády Eduard Heger počas aprílovej návštevy Prahy avizoval dar 10.000 dávok vakcín od firmy Moderna. V pondelok český vojenský špeciál priviezol zo srbského Belehradu 100.000 dávok vakcíny Comirnaty, uviedla internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Od začiatku očkovania vlani v decembri zaočkovali v Česku vyše 5,65 milióna ľudí, doposiaľ dostalo obe dávky vakcíny viac ako 1,65 milióna osôb.