Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Szijjártó rokoval o vyslaní maďarského kozmonauta na ISS

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR - Marko Erd

Maďarský minister zahraničných vecí P. Szijjártó povedal, že vyslanie maďarského kozmonauta na ISS je reálne v období rokov 2024-2025.

Budapešť/Moskva 13. decembra (TASR) - Na spustení maďarsko-ruského projektu vesmírneho výskumu a začatí výberu maďarského kozmonauta, ktorý by letel na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), sa dohodli v piatok v Moskve maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó so šéfom Roskosmosu Dmitrijom Rogozinom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó povedal, že vyslanie maďarského kozmonauta na ISS je reálne v období rokov 2024-2025. "Cieľom je, aby prístroje vyvinuté v Maďarsku už vyniesol na vesmírnu stanicu maďarský výskumník-kozmonaut a aby tam s nimi mohol robiť výskum trvajúci tri až šesť mesiacov," dodal Szijjártó.

V súčasnosti v Rusku prebieha práca na troch projektoch, v ktorých zohrávajú úlohu technológie vyvinuté v Maďarsku. Ide v zásade o flotilu mikrodružíc a o obnovu zariadení na ISS, spresnil maďarský minister. Tieto činnosti už podľa neho budú považované za spoločné rusko-maďarské projekty rozvoja vesmírneho výskumu a technológií.

Szijjártó poznamenal, že sa s Rogozinom dohodli na tom, že časť nákladov spojených s výcvikom a vyslaním maďarského kozmonauta bude uhradená práve účasťou Maďarska na spoločných projektoch s Ruskom.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach