Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Szijjártó rokoval s Framatomom o zvýšení francúzskej účasti na Paks2

Na archívnej snímke z 5. októbra 2021 minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Maďarsko podľa slov Szijjártóa rokuje o ďalšom zvyšovaní úlohy Framatomu pri rozširovaní jadrovej elektrárne Paks s cieľom zabrániť nemeckej vláde blokovať dodávky riadiacej techniky.

Budapešť/Flamanville 13. marca (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó v pondelok rokoval vo francúzskom Flanaville s predstaviteľmi spoločnosti Framatome o zvýšení francúzskej účasti na projekte rozšírenia juhomaďarskej atómovej elektrárne PAKS. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR.

Maďarsko podľa slov Szijjártóa rokuje o ďalšom zvyšovaní úlohy Framatomu pri rozširovaní jadrovej elektrárne Paks s cieľom zabrániť nemeckej vláde blokovať dodávky riadiacej techniky.

Szijjártó 27. januára vyhlásil, že na blokovanie neexistuje žiadny európsky právny základ. Nukleárna spolupráca s Ruskom nie je zakázaná, nepodlieha sankciám a tvorba energetického mixu je v národnej kompetencii, zdôraznil.

Dostavba dvoch nových blokov atómovej elektrárne Paks II na juhu Maďarska sa začne v roku 2024, oznámil 7. februára šéf ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom Alexej Lichačov.

Dohodu o spolupráci medzi Maďarskom a Ruskou federáciou o mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pôvodný termín dokončenia dvoch nových blokov elektrárne, ktorým bol rok 2023, sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou posunul na roky 2026 - 2027. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 % ruské štátne banky.