Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Szijjártó rokoval v Jordánsku o boji proti terorizmu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Podľa šéfa maďarskej diplomacie by sa medzinárodné spoločenstvo malo zamerať na zabránenie eskalácii konfliktu a vypuknutiu otvorenej vojny.

Budapešť/Ammán 22. mája (TASR) - Teroristické organizácie musia byť porazené a životy civilného obyvateľstva musia byť chránené, vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu v Ammáne po schôdzke s jordánskym ministrom zahraničných vecí Ajmanom Safádím. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Teroristickým útokom na Izrael z vlaňajšieho októbra sa na Blízkom východe otvorila úplne nová éra, situácia predstavuje bezpečnostné riziko aj pre Európu. Treba poraziť teroristické skupiny a chrániť civilné obyvateľstvo," povedal Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s jordánskym rezortným partnerom.

Podľa šéfa maďarskej diplomacie by sa medzinárodné spoločenstvo malo zamerať na zabránenie eskalácii konfliktu a vypuknutiu otvorenej vojny.

"Stabilitu a postoj Jordánska, ktoré sú založené na zdravom rozume, považujeme za kľúčové, pretože vidíme, že takáto politika založená na zdravom rozume predstavuje nádej, že sa na Blízky východ jedného dňa mier vráti mier," uviedol Szijjártó.

Bránenie humanitárnej činnosti označil za neprijateľné a zároveň vyzval na čo najrýchlejšie prepustenie rukojemníkov. Zdôraznil, že Maďarsko vysoko oceňuje úlohu Jordánska v udržiavaní stability v regióne a v boji proti terorizmu a extrémizmu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)