Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Szijjártó rokoval s ruským Rosatomom o dostavbe elektrárne v Paksi

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Nukleárna energia a dva nové bloky elektrárne poslúžia záujmom maďarskej národnej bezpečnosti, národnej ekonomike i národnej stratégii, zdôraznil Szijjártó.

Budapešť/Istanbul 5. mája (TASR) - Dostavba dvoch nových blokov atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je v záujme ekonomiky i národnej bezpečnosti Maďarska – a ruský Rosatom je schopný tento projekt zrealizovať. Povedal to vo štvrtok v tureckom Istanbule šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po rokovaní s generálnym riaditeľom ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom Alexejom Lichačovom, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Podľa Szijjártóa vedúci predstavitelia Rosatomu na tejto schôdzke ubezpečili Maďarsko, že z hľadiska technológie je ich firma schopná zrealizovať dostavbu. Maďarský úrad pre atómovú energiu v súčasnosti preveruje príslušné žiadosti, dodal maďarský minister.

"Nukleárna energia a dva nové bloky elektrárne poslúžia záujmom maďarskej národnej bezpečnosti, národnej ekonomike i národnej stratégii, vďaka čomu bude energetické zabezpečenie Maďarska bezpečnejšie a predvídateľnejšie," zdôraznil Szijjártó.

Dohodu o spolupráci medzi Maďarskom a Ruskou federáciou v mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina. Pôvodný termín dokončenia dostavby, rok 2023, sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou posunul na roky 2026–2027. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 percent ruské štátne banky.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)