Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Szijjártó rýchlo zareagoval na Zelenského kritiku

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v stredu vyhlásil, že krajiny Západu nie sú jednotné, čo sa týka rozsahu podpory pre Ukrajinu. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Maďarsko.

Budapešť 25. mája (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szjjártó rýchlo reagoval na slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý v stredu počas panelovej diskusie na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose vo videopríhovore ostro kritizoval Maďarsko. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na status Szijjártóa zverejnený na Facebooku, v ktorom zdôraznil, že Maďarsko bude aj naďalej pomáhať ukrajinským utečencom.

Šéf maďarskej diplomacie napísal, že ak to, čo Zelenskyj v Davose povedal, po ukrajinsky znamená: "Ďakujeme Maďarom, že prijali vyše 720.000 utečencov, že sa starajú o nich, že im dávajú prácu, ďakujeme im, že ponúkli liečenie 130 ukrajinských detí, že ponúkli nemocničné ošetrenie ranených ukrajinských vojakov, že sú pripravení poskytnúť štipendium 1000 ukrajinským študentom, že sú pripravení obnoviť jednu ukrajinskú školu a škôlku, a ďakujeme im, že pomáhajú ubytovať vnútorných utečencov," tak odpoveď Maďarov je: "Rado sa stalo, pomôžeme aj nabudúce!"

Zelenskyj v stredu vyhlásil, že krajiny Západu nie sú jednotné, čo sa týka rozsahu podpory pre Ukrajinu. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Maďarsko. Ďalej uviedol, že je vďačný za podporu od amerického prezidenta Joea Bidena; nedostatočné odhodlanie k pomoci Ukrajine je však podľa vlastných slov evidentné v rámci Európy.

Ako konkrétny príklad menoval Maďarsko, ktoré nesúhlasí napríklad so zavedením embarga EÚ na ruskú ropu. "Maďarsko nemá jednotný postoj s ostatnými krajinami EÚ," povedal ukrajinský prezident.

spravodajca TASR Ladislav Vallach